Vanaf 2 januari 2018 verzorgt de RUG niet meer zelf het eten en drinken in de kantines, maar laat ze dat aan een externe cateraar over: Beijk Catering uit Leek. En dat betekent de nodige veranderingen, zegt Elizabeth Germs van Beijk.
‘We gaan echt een woweffect creëren’, vat ze samen. De Food & Drinks-locaties worden gerestyled, en ze krijgen iets wat Beijk het ‘Chef Serveert-concept’ noemt: achter de counter bereidt iemand ter plekke je soep, salade, broodje of warme maaltijd voor je.
Ook nieuw: je kunt in de RUG-kantines straks koffie, thee en sapjes van Illy Cafés kopen, en bij Yam Yam to Go zelf je eigen Aziatische maaltijd samenstellen van noedels of rijst met een topping naar keuze. En op de binnenplaats van de Kapteynborg komt een heuse food court, met gerecycled meubilair en een open podium voor live muziek.
Klinkt spannend, maar ook duur. Toch gaan studenten en personeel het niet in hun portemonnee merken, verzekert Liesbeth de Jong van het facilitair bedrijf van de RUG: ‘We weten dat prijzen vooral voor studenten belangrijk zijn, dus die zullen nagenoeg gelijk blijven.’
Duurzaamheid
Reden voor het uitbesteden van de catering zijn de veranderende wensen onder RUG-studenten en -personeel, zegt De Jong. ‘De huidige catering sloot daar niet meer op aan.’ Uit onderzoek van het facilitair bedrijf bleek dat duurzaamheid en gezonde voeding steeds belangrijker worden. ‘En met de huidige bezetting lukte het ons niet om daar zelf genoeg aan tegemoet te komen.’
Verschillende cateraars dongen mee naar de aanbesteding. De universiteit toetste hen op de onderwerpen internationalisering, klanttevredenheid, gezondheid & vitaliteit en duurzaamheid & milieu. Uiteindelijk ging de opdracht naar Beijk Catering uit Leek. ‘We zijn er erg blij mee’, zegt Elizabeth Germs.
De 25 medewerkers van Food & Drinks blijven in dienst van de RUG en worden gedetacheerd aan Beijk, laat het facilitair bedrijf weten. ‘Dus arbeidsrechtelijk verandert er niets voor hen. Veel medewerkers zijn enthousiast, en zien het als een uitdaging. Beijk is een echte cateraar, dat betekent dat ze er de kans krijgen om door te groeien’, zegt Liesbeth de Jong.