Ig Nobelprijs voor 350.000 keer opgooien van een munt en karper Egbert is eenzaam

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: UvA-wetenschapper krijgt ludieke prijs voor een onderzoek naar de kans op kop of munt en karper Egbert van de TU/e is gezond (maar wel eenzaam).

Ig Nobelprijs voor opgooien munten

Hoogleraar Eric-Jan Wagenmakers van de UvA heeft een Ig Nobelprijs gewonnen, de ludieke tegenhanger van de echte Nobelprijzen. Hij en zijn team van internationale wetenschappers onderzochten of een munt het vaakst landt op de kant die voor het opgooien boven wordt gehouden (kop of munt).

Dat meldt de NOS. Er was voorspeld dat de kans niet fiftyfifty is en om dat aan te tonen, gooiden bijna vijftig deelnemers over de hele wereld ruim 350.000 keer een muntje op – goed voor 650 uur of 27 dagen de klok rond. Wat bleek? Er is 51 procent kans dat de munt op de kant eindigt die boven ligt bij het opgooien.

Dat komt door de worp, vertelde Wagenmakers eerder. Als we een muntje opgooien, hebben we een ‘soort wiebel’ die ertoe leidt dat de munt iets langer in de lucht blijft.

Leiden wijst Woo-verzoek ontslagen hoogleraar af

Hoogleraar archeologie Corinne Hofman krijgt van de Universiteit Leiden (UL) geen inzage in de besluitvorming die heeft geleid tot het ontslag dat boven haar hoofd hangt. Een Woo-verzoek om verklaringen in te zien die tegen haar zijn ingebracht, is door het college van bestuur (cvb) afgewezen.

Du UL maakte in het voorjaar na onderzoek bekend dat Hofman en haar partner Menno Hoogland (ook archeoloog, maar niet meer werkzaam op de uni) zich tientallen jaren schuldig hebben gemaakt aan ‘ernstig sociaal grensoverschrijdend gedrag’.

Het cvb startte daarop een ontslagprocedure, die op 10 oktober bij de kantonrechter dient. Hofman wil dat de universiteit alle informatie rondom het onderzoeksrapport en hun vermeende wangedrag openbaart, schrijft de Leidse universiteitskrant Mare.

Maar de universiteit weigert dat. Het cvb zegt dat het Woo-verzoek niet hoeft te worden behandeld als ‘de verzoeker kennelijk een ander doel heeft dan het verkrijgen van publieke informatie’ en spreekt van ‘misbruik van de Woo voor een ander doel’.

Mare sprak ook met Woo-experts die zich afvragen of de universiteit het verzoek mag afwijzen. Die twijfelen aan de argumentatie van het cvb. ‘Door het verzoek af te wijzen, maakt de universiteit zelf misbruik van de antimisbruikbepaling van de Woo’, zegt een van hen.

Karper Egbert is gezond maar wel eenzaam

Het gesprek van de dag op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn niet de dreigende bezuinigingen op het hoger onderwijs, maar het wel en wee van Egbert. Egbert is een joekel van een karper die in de vijver op de campus zwemt, een campuskarper dus.

Er waren vragen gerezen over de kwaliteit van het water in de vijver en de gezondheid van Egbert. De Adviesgroep Koi en Vijver voerde daarop een onderzoek uit. Het water is in orde en ook Egbert is gezond, zo zegt Marco Zegers van de adviesgroep in universiteitskrant Cursor.

Maar de zorgen over het welzijn van Egbert blijven. Hij is alleen terwijl karpers in scholen leven. Het zou ook mooi zijn als Egbert – onderzoek wees uit dat de karper een mannetje is – een vriendinnetje krijgt. De naam voor de metgezellin is er al: Casper Diem.

Dat betekent wel dat Egbert moet verhuizen, of dat de TU/e een tweede en vrouwelijk exemplaar moet aanschaffen. Egbert heeft een eigen Instagramaccount: @egbertthefish.

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties