De universiteit bespaarde in december 100.000 kuub gas. Dat is te vergelijken met het verbruik van duizend huishoudens in een gemiddelde maand.
Gebouwen die minder lang open zijn, of in zijn geheel dicht. Het instellen van ‘comforttijden’ om te voorkomen dat verwarmingen loeien als er geen mensen aan het werk zijn. De basistemperatuur naar 19 graden bijstellen.
Voorbeelden van maatregelen die de universiteit de afgelopen tijd nam om de explosief gestegen energiekosten de baas te zijn. Ze moest wel, want de vooruitzichten zijn niet mals. In 2023 dreigt de universiteit 53 miljoen euro kwijt te zijn in plaats van de gebruikelijke 8 miljoen.
Kerstvakantie
In hoeverre de kerstvakantie in de besparing meespeelt – de laatste week van december was de RUG gesloten – weet de uni niet. ‘De berekening is gebaseerd op de hele maand december’, zegt RUG-woordvoerder Elies Kouwenhoven.
Hoeveel geld hiermee bespaard wordt is ook nog onbekend. ‘Maar als je ervan uitgaat dat een gemiddeld huishouden 1200 kuub gas per jaar verbruikt, dan is het te vergelijken met wat duizend huishoudens gemiddeld per maand verbruiken.’
Foutje
De universiteit is blij met de eerste besparingsresultaten en hoopt deze lijn door te kunnen zetten. Maar dat besparen soms ook gewoon mensenwerk blijft, bleek in de eerste week van januari toen een oplettende medewerker de lichten en schermen in een verder dichte Linnaeusborg zag branden.
‘Ja, dat was een foutje’, zegt Kouwenhoven. ‘Dat kwam doordat iemand is vergeten de lampen en de schermen daar uit te doen.’