Er is een verband tussen lelijke RUG-gebouwen en een goede baan en mooie RUG-gebouwen en een slechte baan, zo puzzelde columnist Bauke van der Kooij heel wetenschappelijk uit.
De open dagen van de universiteit zijn weer begonnen. Hordes scholieren komen, vergezeld van papa en mama, van heinde en verre om te kijken welke opleiding het beste bij ze past.
Dat valt niet mee. Er zijn niet alleen meer opleidingen dan dagen in het jaar, elke opleiding zal de aankomende studenten ook nog eens proberen te verleiden met mooie praatjes over de kwaliteit en de gezellige sfeer. Tussen al die subjectiviteit valt echter één belangrijke waarheid te onderscheiden: hoe mooier het gebouw, hoe minder de baan.
Religiewetenschappers, sociologen en filosofen verschuilen zich in de mooiste en oudste gebouwen in de binnenstad. Maar iedereen weet: daar word je geen miljonair. Als troost voor een doorsnee leven (terwijl al je bètavrienden zich dingen kunnen veroorloven waar jij alleen van kunt dromen) kun je tenminste zeggen dat je op een mooie faculteit hebt gestudeerd.
Veel van die oude gebouwen voelen aan alsof je rondloopt op Zweinstein en dat je daar pas naar een echte universiteit gaat, in tegenstelling tot zo’n prefab blokkendoos met een koffieapparaat en een beamer.
Je hebt er legionella, asbest, roest en tocht maar je toekomstperspectief is prachtig
In de krochten van de universiteit (denk vooral aan Zernike) vind je de meest lelijke en verwaarloosde gebouwen. In Nijenborgh heb je te maken met legionella, asbest, roest en tocht, maar je toekomstperspectief is prachtig. Na een paar jaar bikkelen komen allerhande multinationals met een mooi salaris aanzetten om je uit je lijden te verlossen.
Dat het UMCG en Zernike nu splinternieuwe gebouwen krijgen, is daarom een schande. Hoe gaan de religiewetenschappers nog studenten trekken als de scheikundigen opeens de nieuwste en meest moderne gebouwen hebben?
De enige objectieve maatstaf die we toekomstige (en huidige) studenten kunnen geven, wordt ons hierbij hardhandig afgenomen. Straks krijgen we rijke, afgestudeerde bètastudenten die nooit een lesje nuchterheid hebben gehad, en die zo van het Feringa Building doorstromen naar het bedrijfsleven. Je hoeft geen gedragswetenschapper te zijn om te weten wat dat doet met een ego.
Als je bijvoorbeeld een filosoof bent: grijp dan nu je kans. Bezet het nieuwe Feringa Building of ga naar het UMCG. Die mooie ruimte is voor jou. Tenminste, tijdelijk.
BAUKE VAN DER KOOIJ