Na twee stille coronajaren is het Letterenfestival weer terug. Zaterdag zijn er allerlei mini-lezingen, workshops en rondleidingen. Lastig om daaruit een keuze te maken, dus doet UKrant wat suggesties.
Voor de taalliefhebber
Geen idee wat Nederlandse rappers als Boef en Frenna allemaal zeggen? Volg dan de workshop ‘Waarom stress je mij, a zina?’, waarin je Nederlandse hiphopnummers uitgelegd krijgt. Ben je meer een purist, dan leer je in de workshop ‘Alle problemen opgelost’ in drie kwartier om te gaan met de Nederlandse spellingsregels.
Dol op literatuur? Doe dan mee aan het publieksonderzoek ‘Literatuur op de hittekaart’ van studenten Nederlands, die graag willen weten van welke boeken jij wel en niet warm wordt.
Voor de foodie
Duik in de Harmoniekantine in historische kookboeken uit het Midden-Oosten of bak daar zelf een brood en kom meer te weten over de specifieke kenmerken van recepten. Honger gekregen? Dan kun je bij de Archeo-Foodtruck proeven wat mensen vroeger aten en ontdekken hoe archeologen diëten uit het verleden reconstrueren.
Twijfel je of je veganist zult worden, of ben je juist een overtuigde carnivoor, dan moet je eens gaan discussiëren met het dialoogsysteem dat gedemonstreerd wordt in de expositieruimte. Kun je overtuigd worden door een computer?
Voor de Groningana-geïnteresseerde
Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Groningen, zijn er tijdens het festival meerdere rondleidingen door de stad. Maak een wandeling door de Joodse buurt, ontdek hoe het met de hygiëne gesteld was in middeleeuws Groningen of bestudeer de sporen van het slavernijverleden.
Zit je liever? Bezoek dan de lezingen over de Zuiderbegraafplaats of over de opvang van repatrianten in het Harmoniegebouw na de Tweede Wereldoorlog .
Voor de kinderen
Laat je fotograferen in een Victoriaanse fotostudio, onderzoek hoe zwarte mensen in oude strips naar voren komen en herschrijf daarna zelf een deel van het stripverhaal of ga, net als boekenmakers vroeger deden, zelf zwart-witte prenten inkleuren.
Moe geworden? Er wordt de hele middag uit recente kinderboeken voorgelezen, dus ga lekker zitten om rustig te luisteren.
Voor de machiavellist met wereldheerschappij-ambities
De workshop ‘Easier done than said’ mag je natuurlijk niet missen: je leert vechttechnieken die in 16e-eeuwse manuscripten omschreven staan in de praktijk brengen met houten dolken. Of doe inspiratie op voor een wat minder bloederige manier om de baas te worden bij de lezing ‘Talk voting to me’, waar je te horen krijgt hoe social media politieke communicatie beïnvloeden.
Ook handig: ‘De geschiedenis van mind control’ doet uit de doeken hoe ideeën over massahypnose en hersenspoeling onze geschiedenis hebben beïnvloed.
Tijden en locaties zie het programma