Grote mensenmassa bij onderwijsprotest, maar minder Groningers dan gehoopt

DOOR GIULIA FABRIZI EN INGRID ȘTEFAN

De Groningse delegatie was bescheiden, maar in totaal kwamen er maandag veel meer mensen dan verwacht opdagen bij het protest in Den Haag tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. ‘Het is overweldigend om zoveel mensen op de been te zien.’

Volgens de bonden die de demonstratie organiseerden, waren er minstens twintigduizend mensen afgereisd naar het Malieveld, dat vlak bij het ministerie van Onderwijs ligt. 

Aanvankelijk leek het erop dat mensen minder gemotiveerd waren om opnieuw een dag vrij te maken, nadat het oorspronkelijke protest, op 14 november in Utrecht, niet doorging. Dat had het grootste onderwijsprotest in jaren moeten worden, maar werd afgeblazen omdat er signalen waren dat het gekaapt zou worden door een pro-Palestijnse organisatie.

Duizenden studenten besloten alsnog naar Utrecht te komen en de bonden waren achteraf ook kwaad en noemden het advies van de burgemeester om het protest niet door te laten gaan ‘de facto een verbod’. 

Minder Groningers

In Groningen leek de puf om te demonstreren wat te zijn verdwenen. Voor Utrecht had Organize de RUG drie bussen geregeld, maar er ging maar één bus vol mensen naar Den Haag. ‘Zonder al deze energieke mensen die dit hebben geregeld, zou ik waarschijnlijk niet zijn gegaan’, zei een Ierse masterstudent over Organize de RUG in de bus op weg naar het protest. ‘Ik voel me apathisch. Maar ik ga nu wel, want ik wil dat anderen dezelfde kansen krijgen die ik heb gehad.’ 

Naar schatting waren er zo’n 150 tot 200 Groningers in Den Haag aanwezig. Zestig kwamen per bus en UKrant sprak diverse RUG’ers die op eigen gelegenheid in groepjes waren gekomen, veelal per trein. 

Omdat de herkansing van de demonstratie op korte termijn was, konden veel medewerkers lastig hun agenda vrij maken. Ook het college van bestuur, dat wel in Utrecht aanwezig had zullen zijn, was er niet bij. Bestuursvoorzitter Jouke de Vries, die had zullen gaan, kon wegens privéomstandigheden toch niet. Veel andere universiteits- en hogeschoolbesturen waren er maandag wel. 

Tweede Kamer

De geplande bezuinigingen worden dinsdagmiddag en donderdag besproken in de Tweede Kamer. De oppositie zegt dwars te gaan liggen in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft. D66, CDA en JA21 willen samenwerken om het kabinet te dwingen de langstudeerboete te schrappen, evenals de bezuiniging op de starters- en stimuleringsbeurzen. 

D66-leider Rob Jetten was ook bij de demonstratie aanwezig en nam het woord om de plannen van de drie partijen toe te lichten. Na een uur van toespraken liepen de aanwezigen in optocht langs het ministerie van Onderwijs en de parlementsgebouwen. 

Zee van vlaggen

Het Malieveld en omgeving was bijna twee uur lang een zee van vlaggen en protestborden, waarbij mensen luidkeels hun mening lieten horen. Hoewel de demonstratie om drie uur afgelopen had moeten zijn, was het half vijf voor iedereen weg was. 

‘Ik geloofde m’n oren niet toen Organize the RUG zei dat er tienduizend mensen zouden zijn’, zei Dinie Bouwman, universiteitsraadslid en beleidsadviseur bij de Faculteit Gedrags- en maatschappijwetenschappen, in de bus terug. ‘Maar het was nog twee keer zo veel. Het was overweldigend om zoveel mensen op de been te zien, maar dan wel positief.’ 

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties