De gemeente Groningen wil malafide kamerverhuurders hard aanpakken met hoge boetes en een digitale schandpaal. Het is de enige manier om wanpraktijken in de verhuur tegen te gaan, stelt wethouder Rik Niejenhuis (PvdA).
Niejenhuis (Wonen) kent de verhalen over huisbazen die tot alles in staat zijn om vooral zoveel mogelijk geld te verdienen. Toch schrikt hij er iedere keer weer van, zegt hij. Zo ook van de verhalen in UKrant twee weken geleden, waarin studenten vertellen hoe hun huurbazen ze uit huis pesten.
Meerdere huisbazen halen zwervers en ongure types in een studentenhuis om bewust overlast te veroorzaken. Een huisbaas plaste op meerdere plekken in het huis. Een ander sloeg het meubilair van studenten stuk terwijl zij op vakantie waren. Hij zei later dat hij ervanuit was gegaan dat ze er niet meer woonden, terwijl ze de huur nog niet eens hadden opgezegd.
Lucratieve appartementen
Doel van de huisbazen is om de studenten zo snel mogelijk uit het huis te krijgen en de studentenkamers om te bouwen tot lucratievere appartementen. ‘Het is schandalig en we moeten dit hard aanpakken’, zegt Niejenhuis. ‘Deze mensen moeten begrijpen dat het niet kan. En als er geen consequenties zijn, dan gaan ze gewoon door.’
De nieuwe Wet goed verhuurderschap geeft de gemeente veel handvatten om op te treden, zegt de wethouder. ‘Als een verhuurder zich niet aan de regels houdt, bijvoorbeeld intimideert, discrimineert of te hoge huur of servicekosten vraagt, dan kunnen wij nu heel snel een bestuurlijke boete opleggen.’ En gaat een verhuurder herhaaldelijk de fout in? Dan wordt de boete hoger.
Herhaling
Maar, zo stelde de Woonbond eerder in UKrant, met deze regels pak je niet de verhuurder persoonlijk aan, maar de situatie in een specifiek pand. Dus hoe zorgt de gemeente ervoor dat een malafide verhuurder dezelfde situatie niet herhaalt in tien andere panden?
‘Als we zien dat iemand geen particulier verhuurder, maar een bedrijfsmatige verhuurder met veel panden is, dan kunnen we andere boetes uitdelen’, zegt Niejenhuis.
Zo zou een bedrijfsmatige verhuurder volgens de wethouder bij een eerste fout een boete van 20.000 euro kunnen krijgen, die bij de volgende fout al oploopt naar 40.000 euro. ‘Zo kom je bij bedragen die ook deze verhuurders veel geld vinden.’
Meldingen belangrijk
Krijgt een verhuurder een boete of andere sanctie opgelegd, dan gaat de gemeente dat vanaf juli openbaar publiceren: een ‘digitale schandpaal’ waar iedereen kan zien welke verhuurders al eens de fout in zijn gegaan.
Om de aanpak echt mogelijk te maken, zijn meldingen van huurders heel belangrijk, stelt Niejenhuis.
‘Studenten kunnen bij het Steunpunt Huren terecht, fysiek, via de telefoon of digitaal. Een melding kan ook anoniem. Hoe meer meldingen, hoe meer wij kunnen ondernemen. We moeten een patroon kunnen maken bij dit soort foute verhuurders. Hoe breder het dossier, hoe makkelijker wij boetes op kunnen leggen, of andere stappen kunnen ondernemen.’
Foto’s
De wethouder snapt dat studenten het spannend vinden om zo’n melding te doen. Toch hoopt hij dat ze dat wel doen, al is het achteraf. ‘En dat ze waar mogelijk bijvoorbeeld foto’s hebben van slecht onderhoud of te hoge huurprijzen. Het kunnen net de ondersteunende verklaringen zijn die nodig zijn om iemand aan te pakken.’