Ondanks zorgen over de afhankelijkheid van big tech stapt de RUG voorlopig niet af van Google als werkomgeving. Maar de universiteit wil wel meer zeggenschap krijgen over de eigen data.
Dat heeft het RUG-bestuur besloten naar aanleiding van een rapport van het Centrum voor Informatietechnologie (CIT), Future of the Working Environment. Daarin worden de mogelijkheden onderzocht om de afhankelijkheid van grote techbedrijven te verminderen.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sloeg vorig jaar alarm omdat de mail- en clouddiensten van Google niet voldoen aan de Europese privacywetgeving AVG. Daardoor weten onderwijsinstellingen niet hoe en waar persoonlijke gegevens over leerlingen en studenten verwerkt worden.
Bakken met geld
Veel RUG-medewerkers willen graag overstappen naar Microsoft 365, maar dat zou jaren gaan duren en bakken met geld kosten en maakt de universiteit niet minder afhankelijk van big tech, concludeert het CIT.
Daarom wordt er nu gekozen voor een tussenoplossing, waarbij de universiteit stukje bij beetje de zeggenschap over de eigen data terugpakt.
Lange adem
Dat is wel een project van de lange adem, zegt CIT-directeur Ronald Stolk. ‘Het gaat waarschijnlijk vijf tot tien jaar duren.’ Om te beginnen kunnen bepaalde applicaties van Google vervangen worden, zoals bijvoorbeeld Google Photo. ‘Zo kunnen we op korte termijn meer gegevens op de universiteit houden.’
Maar ‘korte termijn’ is in dit geval eigenlijk niet echt kort, waarschuwt Stolk. ‘Het gaat nog steeds jaren duren om complete applicaties te vervangen. Dat kun je niet van de ene dag op de andere doen, omdat de gebruikers eraan gewend zijn.’
Afgelopen november maakten onderwijsinstellingen naar aanleiding van de waarschuwing van de AP al nieuwe afspraken met Google om gegevens beter te beveiligen en privacy beter te beschermen.
Datacenter
Op de lange termijn ligt het voor de hand om nog meer van dat soort afspraken te maken, stelt Stolk. ‘Dat data wordt opgeslagen in eigen datacenters van de universiteit of in elk geval bij Nederlandse datacenters. Dat is een oplossing waarbij je het beste van beide werelden pakt.’
Ook wil de RUG samenwerken met andere universiteiten en SURF (de coöperatieve vereniging van Nederlandse onderwijsinstellingen op het gebied van ICT) om meer opensourcesoftware te gebruiken en gezamenlijk een eigen ‘educloud’ te creëren.
Stolk: ‘Het wordt een ingewikkelde en langzame transitie, maar we zijn op de goede weg.’