GFT en bekers vaker apart ingezameld, maar plastic en restafval gaan nog altijd op een hoop 

Het gaat goed met afvalscheiding aan de RUG. Het restafval bevat steeds minder GFT en koffiebekers. Maar de inhoud van de oranje bakken voor plastic en de grijze voor restafval belanden nog altijd in dezelfde container.

De hoeveelheid apart ingezameld GFT-afval en etensresten is toegenomen van een kleine 7000 kilo in 2015 naar meer dan 108.000 kilo in 2022. Een vorig jaar uitgevoerde steekproef laat hetzelfde zien. Bij het doorzoeken van 200 kilo restafval, bleek het percentage GFT te zijn teruggelopen van 35 procent in 2018 naar ongeveer 15 procent in 2022. Het aantal koffiebekers in die test was ook gedaald: van 9,4 naar 5,6 procent.

Goed nieuws, vindt milieukundige Sander Dijkstra van de Green Office, al is niet de volledige toename van het GFT-afval te danken aan het scheiden door medewerkers. De koffiebonenautomaten van de RUG leveren namelijk ook een aanzienlijke bijdrage. ‘En in onze afvalcijfers wordt nog geen onderscheid gemaakt tussen koffiedrab en GFT’, legt hij uit.

Coronajaren

Toch is ook de totale hoeveelheid afval van de RUG kleiner geworden. Tussen 2015 en 2019 gaat het om ongeveer 500.000 kilo per jaar. Na een forse terugloop in de coronajaren, leverde 2022 ongeveer 320.000 kilo op. ‘Maar in de eerste maanden van 2022 waren we nog in lockdown’, legt Dijkstra uit. Helemaal zuiver zijn de cijfers dus nog niet. 

Bovendien werken mensen sinds corona veel meer thuis. Dat is ook te zien aan de totale afvalstromen van de RUG. Er werd in totaal 20 procent minder weggegooid: 800 ton in 2022, tegen 1000 in de jaren voor corona. 

Het restafval, dat mensen in de grijze bakken moeten gooien, en plastic – in de oranje bakken – gaat na inzameling nog altijd bij elkaar in een container, om vervolgens opnieuw te worden gescheiden. 

Dat is ‘jammer’, beseft Dijkstra. ‘Toen we met dit systeem begonnen, was het idee dat we er klaar voor zouden zijn als we die stromen wel apart zouden gaan aanleveren. Maar we weten nu dat we met de nascheider best goede resultaten behalen.’ Vorig jaar leverde dit 28.000 kilo plastic op dat kon worden gerecycled.

Bananenschillen

Een bijkomend nadeel is dat mensen door het samenvoegen van die twee stromen soms denken dat aan de ‘achterkant’ álle stromen weer worden samengevoegd, terwijl dat nadrukkelijk niet het geval is. GFT, papier en koffiebekers blijven apart.

Ook wordt nog extra organisch materiaal uit het restafval gehaald, dat vervolgens wordt vergist tot groen gas. ‘We vinden vooral veel bananenschillen in het restafval’, zegt Dijkstra. ‘En dat is gek. Je ziet dat mensen erg hun best doen om goed te scheiden, dus waarom nou niet die banenenschil even bij het GFT gooien?’

Lees ook:

Engels

7 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

7 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties