Medewerker en student willen iets doen voor Oekraïense collega

Wetenschappers, docenten en studenten van de RUG willen iets doen voor hun collega’s uit Oekraïne, zoals het aanbieden van een werkplek.

DOOR ROB VAN DER WAL EN GIULIA FABRIZI

Meer dan vierhonderd promotie- en postdocplekken over de hele wereld worden aangeboden aan Oekraïense wetenschappers in nood. De posities zijn veelal betaald en kunnen gevonden worden in een openbaar Google Sheets-document dat als een lopend vuurtje de ronde doet op LinkedIn, Twitter en andere sociale media.

Een van de wetenschappers die besloten heeft om een plek aan te bieden is Cristina Paulino. Het hoofd van het lab elektronenmicroscopie van de Faculty of Science and Engineering wilde meteen meedoen toen ze de oproep op Twitter zag.

‘Ik ben van de generatie die open grenzen gewend is. En als Europeaan voel ik me enorm bedreigd en bezorgd door wat er nu aan de hand is’, zegt ze.

Dankbaar

Tot haar onderzoeksgroep behoort ook de Oekraïense postdoc Valeria Kalienkova. Zij is de andere reden dat Paulino meedoet aan het initiatief. ‘Ik ben heel dankbaar dat Cristina zich erbij heeft aangesloten’, zegt Kalienkova.

Paulino kan een tijdelijke postdocplek bieden, wat betekent dat een Oekraïense wetenschapper naar Groningen kan komen om tot het eind van dit jaar te werken aan onderzoek naar membraaneiwitten.

‘Als er iemand in mijn vakgebied is die baat heeft bij een tijdelijke uitwisseling en een paar maanden bij mij wil logeren, help ik graag.’

Science for Ukraine

Tegelijk vragen medewerkers en studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) hun bestuur waar mogelijk ontheemde Oekraïense wetenschappers een tijdelijke functie te bieden.

De faculteitsraad van FEB kreeg de afgelopen dagen meerdere keren de vraag van medewerkers om mee te doen aan het consortium Science for Ukraine. Dit is een samenwerking tussen verschillende universiteiten wereldwijd dat is ontstaan om Oekraïense wetenschappers in het oorlogsgebied te helpen.

De hulp zit hem onder meer in het aanbieden van tijdelijke posities op andere universiteiten. Op de Twitterpagina van het consortium delen wetenschappers van over de hele wereld openstaande posities.

Ontheemde wetenschappers

‘Ook wij hebben posities die op dit moment niet zijn gevuld’, zegt raadslid Swarnodeep Homroy. Namens de faculteitsraad schreef hij het bestuur maandag een brief. ‘Onze vraag is of er mogelijkheden zijn om via die posities ontheemde wetenschappers voor een half jaar tot een jaar te ontvangen en te financieren.’

Het bestuur van FEB denkt nu na over de mogelijkheden. ‘Ik weet niet of andere faculteiten hier ook mee bezig zijn. Bij ons is er in ieder geval een duidelijke afspraak: als we kunnen helpen, dan moeten we dat ook doen.’

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties