Het aantal commissies (of werkgroepen) op de universiteit is enorm en zeer divers. Maar er ontbreekt er nog eentje, constateert columnist Bauke van der Kooij.
Vrijwel elke medewerker en student zit in een commissie of een werkgroep. Deze vaak onbetaalde arbeid is het fundament van de universiteit. Het komt weliswaar bovenop je reguliere taken- of studiepakket, maar je krijgt er wat voor terug: een mooie aantekening op je (academische) cv, en soms ook nog een beetje gezelligheid.
Wat wil je nog meer?
Maar er zijn nog steeds mensen die geen commissie (of werkgroep) hebben gevonden. Hoe kunnen zij hun curriculum vitae pimpen? Want zonder een beetje bestuurlijke ervaring kom je er niet, of je nou een student of een medewerker bent.
Daarom heb ik een goed idee: een commissie (of werkgroep) oprichten die overzicht houdt over alle commissies (en werkgroepen).
De taken zijn als volgt: deze commissie (of werkgroep) komt regelmatig samen om alle bestaande werkgroepen in kaart te brengen om zo overzicht te creëren in de wildgroei van commissies (en werkgroepen).
Daarom is het belangrijk dat je een echte spin in het web bent, een teamplayer met affiniteit voor administratieve processen. Proactief, communicatief vaardig. Je Nederlands en Engels zijn goed, je kunt tot zevenhonderd tellen en je hebt ooit Excel geopend.
Je kunt tot zevenhonderd tellen en je hebt ooit Excel geopend
Voldoe jij aan minstens één van de bovenstaande criteria? Dan is deze commissie (of werkgroep) echt iets voor jou: een plek waar je kunt bouwen aan je cv, nieuwe connecties kunt maken en je skills kunt verbeteren.
Er zijn meerdere functies beschikbaar: een voorzitter, een secretaris en meerdere ALWOCWEC’s (Algemeen Lid Werkgroep (of Commissie) Werkgroepen en Commissies).
De algemene leden zijn verantwoordelijk voor de telling van commissies (en werkgroepen), de secretaris zal de verslaglegging op zich nemen en deze in een Excelbestand verwerken, waarna de voorzitter een rapport maakt en verantwoording aflegt bij hogere bestuurslagen. Vragen kunnen worden gesteld aan de hiervoor opgestelde sollicitatiecommissie of door een reactie achter te laten onder deze vacature.
Nogmaals is het goed om te benadrukken dat ook mensen zonder ervaring aangemoedigd worden om te reageren. Zo maken we de universiteit beter. Voor iedereen een commissie. Of een werkgroep.
BAUKE VAN DER KOOIJ