Geheime handel in Chinees eten

Op Zernike wordt clandestien gehandeld in Chinees eten. De verkopers voorzien honderden studenten van een ‘echte’ Chinese maaltijd, die ze kunnen bestellen via WeChat, de Chinese versie van WhatsApp.
Door Tatiana Coba / vertaling door evelien hofman

De verkopers hebben geen vergunning maar wel een enorm klantenbestand. ‘Het eten is beter dan in de kantines en goedkoper’, zegt een student die de service vaak gebruikt. De naam van de verkopers geeft ze niet. ‘Dat willen ze niet omdat ze geen belasting betalen.’ Bovendien wil ze niet uit de app gegooid worden, dus blijft ze zelf ook anoniem.

Echt Chinees eten is in Groningen moeilijk te vinden. De maaltijden die restaurants aanbieden, zijn behoorlijk verwesterd. De geheime handel biedt uitkomst.

‘Ze plaatsen elke dag een ander menu. Je kunt een grote portie bestellen voor ongeveer vijf euro’, vertelt een andere student die regelmatig gebruikmaakt van de service. ‘Vandaag hadden we noedels met ei, vlees en komkommer.’

Codenaam

Betalen kan met Chinees geld via de app, of contant als het eten wordt afgeleverd. Tussen 11.30 en 13.00 uur kunnen de studenten hun bestelling onder een codenaam ophalen op verschillende plekken rondom de Bernoulliborg.

Zeker vierhonderd studenten zijn aangemeld bij een paar lunchgroepen in WeChat. De enige manier waarop je hier binnenkomt, is via vrienden. Je moet bovendien het Mandarijn vloeiend beheersen om de gepubliceerde informatie te begrijpen.

Voedselinfecties

Het is niet toegestaan om zonder vergunning voedsel te verkopen, omdat de bereiding en handel dan niet gecontroleerd kunnen worden op bijvoorbeeld hygiëne.

‘Om consumenten te beschermen, zijn er regels die verkopers moeten opvolgen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze een boete krijgen. Maar nog erger is het als ze hun klanten ziek maken’, zegt Rob Hageman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De RUG en de gemeente Groningen wisten tot dusverre niets af van de handel. Op zichzelf is het geen probleem dat studenten op RUG-terrein hun eten elders afnemen dan bij de RUG-kantine, benadrukt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. ‘Maar als deze verkopers inderdaad geen vergunning hebben, wordt het een ander verhaal.’

Over eventuele vervolgstappen vanuit de RUG of de gemeente is nog niets bekend. ‘Ik vind het heel moeilijk om hier iets zinnigs over te zeggen’, bekent gemeentewoordvoerder Peter Duzink.

Moeilijk handhaven

Want hoewel de verkopers minstens illegaal bezig zijn door geen belasting te betalen, is het lastig om ze aan te pakken. ‘Als iemand ergens zonder vergunning een frikandellenkraam begint, dan overtreedt hij duidelijk de wet. Maar iemand die thuis een maaltijd bereidt, die meeneemt en verkoopt, dat is veel moeilijker te handhaven.’

De Chinese studenten op Zernike vinden het overduidelijk geen probleem. Een van de klanten: ‘Ik heb het eten geprobeerd dus ik weet dat het goed is. Ze sturen zelfs foto’s van hoe ze het maken; het ziet er goed uit en het smaakt goed.’

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties