Geen energietoeslag voor Groningse student, wel bijzondere bijstand

De gemeente Groningen geeft studenten geen energietoeslag, maar heeft inmiddels wel ongeveer vijftig procent van de aanvragen voor bijzondere bijstand toegekend.

Dat laat woordvoerder Manon Hoiting weten. Een kleine honderd studenten hebben een aanvraag voor bijzondere bijstand ingediend en de helft ervan is dus gehonoreerd.

Net als in de meeste andere Nederlandse gemeenten zijn ook Groningse studenten uitgesloten van de energietoeslag. Dat is een eenmalige uitkering aan minima om de stijgende energieprijzen te compenseren.

Aanvankelijk bedroeg de tegemoetkoming 800 euro, maar dat is in de zomer verhoogd naar 1300 euro. Ook is de regeling met een jaar verlengd.

Diverse groep

Studenten worden in de meeste gemeenten uitgesloten omdat het ‘een te diverse groep is’. Zowel landelijk als lokaal vechten studenten dit standpunt aan. Zo stuurde een groep Groningse studenten in de zomer een brief naar de gemeente waarin ze vroegen om de regels aan te passen. Anders voelen ze zich genoodzaakt juridische stappen te nemen, zo zeiden ze.

Hoewel het in Groningen nog niet zover is gekomen, heeft een Nijmeegse student de stap naar de rechter wel gezet. Hij kreeg van de rechtbank Arnhem gelijk. De rechtbank noemde de redenatie ‘te algemeen’ en vond het niet ‘te rechtvaardigen’ dat studenten en niet-studenten met dezelfde inkomens- en energiesituatie anders worden behandeld. 

Bijzondere bijstand

Ook na de uitspraak blijft de gemeente Groningen erbij dat het onbetaalbaar en onuitvoerbaar is om alle Groningse studenten te compenseren. ‘Wij krijgen daar geen geld voor van het Rijk, omdat studenten nu nog onder de uitsluitingsgronden vallen’, zegt woordvoerder Manon Hoiting. 

‘Het zou organisatorisch ook veel makkelijker zijn als een overheidsinstantie als DUO hier een rol in speelt. Die hebben alle studenten in beeld, maar bijvoorbeeld ook hun woonsituatie en zaken als rekeningnummers.’ Daarom heeft Groningen onlangs een brief van meerdere gemeenten aan politiek Den Haag ondertekend waarin wordt gevraagd om een landelijke oplossing.

Tot die tijd kunnen studenten die door de stijgende energierekening in de knel komen, bij wijze van uitzondering wel aanspraak maken op de bijzondere bijstand. In sommige gevallen met goed gevolg, naar nu blijkt.

Vervolgstappen

Ondertussen beraden de Groningse studenten die een brief aan de gemeente schreven zich op vervolgstappen. ‘Het is deels wachten op een landelijke reactie op de uitspraak in Nijmegen’, zegt initiatiefnemer Jesse Klootwijk. ‘En aan de andere kant zijn er mensen die de procedure bij de gemeente in zijn gegaan, zodat ze worden afgewezen en bezwaar aan kunnen tekenen.’

Een studente rechten heeft dat bezwaar inmiddels ingediend en wacht nog op antwoord van de gemeente. ‘Als haar bezwaar ongegrond wordt verklaard, kan ze daarmee naar de rechter’, zegt Klootwijk. ‘We hebben er vertrouwen in dat de rechter hier hetzelfde zal oordelen als in Nijmegen.’

Lees ook:

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties