Geen commentaar!

Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.

Gelukkig niet heel vaak, maar wel met enige regelmaat, krijgen we de vraag: Waar is het (hoofd)redactionele commentaar?  Waarom laten jullie – met alle kennis die jullie van de universiteit hebben – niet wekelijks een persoonlijk lichtje schijnen over wat er op de RUG gebeurt?

Yantai. Ontgroenen. Vindicat. Bangalijst. Bezuinigingen. Geldverspilling. Coca-Cola. Fraude. Nobelprijs. Genoeg zaken om iets van te vinden, dus wat vindt de UK, wat is de mening van de UK? Waarde redactie, komt er weer een commentaar?

Nee, waarde lezer. Er komt geen UK-commentaar.

Schaarse informatie

Het commentaar had ooit een functie in een tijdperk dat informatie nog schaars was en het lastig/moeilijk/onmogelijk was om ‘ergens iets van te vinden’. Het had ook een bevestigende functie; de gelovige lezer herkende zich in het commentaar in Trouw, de linkse lezer kon zijn mening nog eens extra kracht bijzetten omdat de Volkskrant er ook zo over dacht en de conservatieve lezer pareerde die dan met het commentaar van De Telegraaf in het achterhoofd.

Informatie is niet schaars meer, integendeel. Het gaat anno 2016 veel meer om het filteren ervan. En de verzuiling hebben we gelukkig ook achter ons gelaten. Het commentaar is daarmee in mijn ogen een prehistorisch en belerend journalistiek instrument geworden.

De UK brengt nieuws over de RUG en het hoger onderwijs. We proberen dat nieuws wel zoveel mogelijk te duiden en context te geven met relevante achtergrondverhalen. Maar vorm daarna gerust uw eigen mening. Dat kunt u heel goed zelf, en wellicht beter zonder dat opgeheven vingertje van ons.

Lullige meninkjes

Ik word bovendien vaak erg moe van al die lullige meninkjes die niet zelden totaal offbeat of, erger, lachwekkend zijn. Ik herinner me dat de hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad ooit de pen ter hand nam en China bekritiseerde. Dat commentaar sloot af met iets van de volgende woorden: ‘Het AD waarschuwt China voor de allerlaatste keer.’

Ik vermoed dat ze toen aan het Plein van de Hemelse Vrede in Peking direct noodfase 1 hebben uitgeroepen. Mobiliseren, want het AD waarschuwt ons! En niet zomaar, ook nog eens voor de allerlaatste keer!

Nonsens, dus.

Hoewel, over China gesproken… Het brengt me wel op een idee. Ik wil dat graag hier uitproberen.

College van Bestuur (Sibrand Poppema, Jan de Jeu, Elmer Sterken): de UK waarschuwt u voor de allerlaatste keer…!

Ik hoor hun schaterlach nu al echoën door de Oude Boteringe. Want: ‘Geen commentaar!’

 

Rob Siebelink, hoofdredacteur UK

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties