Gebruik jij drugs? En waarom dan?

Een groot onderzoek naar de motivatie van Groningse jongeren om drugs te gebruiken, moet helpen om de overlast door drugsgebruik in de stad te beperken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door zeven studenten in opdracht van de gemeente.

Groningse studenten gebruiken veel drugs, jaarlijks voor zo’n vijftig miljoen euro. De inname is vergelijkbaar met die van steden als Amsterdam of Rotterdam, maar Groningen is veel kleiner.

Dat bleek voor het eerst uit een groot onderzoek van het rioolwater in 2022 door het RIVM. Een herhaling van dat onderzoek in 2024 liet weinig verandering zien. Het gaat daarbij vooral om cocaïne en wiet.

De Groningse gemeenteraad is bezorgd. Het onderzoek van de Groningse studenten van de career minor van de letterenfaculteit moet ervoor zorgen dat de gemeente meer handvatten heeft om beleid te ontwikkelen.

Biblebelt

De studenten voelen zich persoonlijk verbonden met het onderwerp. Onderzoeker en geschiedenisstudent Martijn Thom Weening weet nog hoe verbaasd hij was over het vele drugsgebruik om hem heen toen hij van Harderwijk naar Groningen verhuisde. ‘Je zit daar in de Biblebelt’, zegt hij. ‘Drugsgebruik heb je daar gewoon veel minder.’

Zijn collega Tessa Pino van Campus Fryslân werd met haar neus op de feiten gedrukt toen ze na een pubquiz wat langer in het café bleef hangen, in plaats van dat ze terugging naar het treinstation. ‘Dat was maar goed ook, want net op het moment dat we daar hadden zullen lopen, was er een grote ontploffing in de Herestraat. Die werd later in verband gebracht met het drugscircuit’, vertelt ze.

Ontdekken

De studenten willen vooral ontdekken waarom jongeren drugs gebruiken en hoe. Het doel is nadrukkelijk niet om het gebruik terug te dringen, wel om de overlast te beperken. ‘De gemeenteraad denkt bijvoorbeeld ook na over zijn houding ten opzichte van een manifest dat oproept tot een meer realistisch drugsbeleid’, zegt Weening.

In dat manifest stellen diverse maatschappelijke partijen en gemeenten dat het huidige drugsbeleid een doodlopende weg is. Ze willen een pragmatischer houding en een gereguleerde drugsmarkt om criminaliteit te beperken.

Bewustwording

Tegelijk kan het onderzoek ook helpen om de gemeente inzicht te geven aan welke knoppen ze kan draaien om het gedrag van jongeren te beïnvloeden. ‘Als ze bijvoorbeeld oproepen tot bewustwording over de gevolgen van de cocaïnehandel in Zuid-Amerika, maar studenten zijn daar helemaal niet mee bezig, dan is dat weinig zinvol’, stelt Pino. 

‘Studenten wijten het vaak aan het systeem’, vult Weening aan. ‘Ze zeggen: ik heb er niet voor gekozen om cocaïne illegaal te maken.’

‘En het kan ook onverwachte gevolgen hebben’, zegt Pino. ‘Dat mensen juist eerder drugs gaan gebruiken, omdat ze er zo veel over horen.’

Wil je helpen met het onderzoek? De vragenlijst vind je hier (of scan de QR-code in de illustratie)

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties