FSE-studies verzuipen in de aanmeldingen

De studies biologie en biomedical engineering dreigen volgend jaar overspoeld te worden met nieuwe studenten. De faculteit stuurde aankomende studenten daarom een waarschuwingsbrief.

De verwachte aantallen studenten zijn ‘griezelig’, meldde onderwijsbestuurder Rob Timmermans afgelopen week aan de faculteitsraad. Veel studies verwachten een forse toename in het aantal studenten – farmacie bijvoorbeeld, natuurkunde en toegepaste natuurkunde – maar bij biologie en biomedical engineering rijzen de getallen de pan uit.

‘Biomedical engineering is een nieuw programma’, legde Timmermans uit. ‘Het koerst op zestig studenten, maar had er vorig jaar al honderd. Volgend jaar dreigen we op tweehonderd studenten uit te komen.’ Bij biologie gaat het om 350 verwachte studenten, honderd meer dan het doel en zestig meer dan dit jaar.

En dat is te veel, vindt het bestuur. Weliswaar wil de faculteit graag groeien, maar dat moet op een ‘gecontroleerde manier’, zeggen ze. ‘En met voldoende ruimte en faciliteiten.’ 

Numerus fixus

Voor beide studies is daarom een numerus fixus aangevraagd en goedgekeurd: 125 voor biomedical engineering en 250 voor biologie. Maar die studentenstop kan pas volgend jaar ingaan. Studenten die zich nu inschrijven, moeten gewoon worden toegelaten. Ook als de ruimte- en onderwijscapaciteit eigenlijk onvoldoende is. 

‘We hebben reden om bezorgd te zijn over ons vermogen om je het onderwijs van topniveau te bieden dat we voor ogen hebben’, schrijft het faculteitsbestuur daarom in een Engelstalige brief aan 470 vooringeschreven studenten biomedical engineering en 880 studenten biologie. 

Studenten die Groningen als eerste keus hebben, worden aangemoedigd vooral te komen. ‘Wees gerust, we doen ons best om te voldoen aan de hoge standaard die we voor de programma’s gezet hebben’, benadrukt de brief. Maar voor studenten die op meerdere plekken staan ingeschreven is dit belangrijke aanvullende informatie. ‘We vragen je om deze informatie mee te nemen in je besluit om je definitief in te schrijven.’

Taskforce

Ondertussen is een taskforce bezig manieren te verzinnen om de toestroom in goede banen te leiden. Daarbij wordt gedacht aan onorthodoxe oplossingen zoals meer digitale practica, het verlengen van de aanstelling van PhD’ers of colleges op zaterdag. Maar omdat die weer andere problemen oproepen – juridisch, of extra belasting van zwaar belaste docenten – is het nog onduidelijk welke plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Versoepeling van de coronamaatregelen zou al een heleboel schelen, zegt opleidingsdirecteur en lid van de taskforce Sander van Doorn van biologie. Want ruimtegebrek is daardoor een extra groot probleem. Verder is de zoektocht naar extra personeel in volle gang. 

Lastig is het wel. ‘Ik kan nu eenmaal niet zeggen, ik gooi het bijltje er wel bij neer’, zegt Van Doorn. ‘Maar we zitten wel dichtbij het moment dat we moeten zeggen: we krijgen het gewoon niet voor elkaar.’

Extra mensen

Het faculteitsbestuur wil de ‘getroffen’ studies helpen via Ruggesteun, het programma waarmee het college van bestuur de werkdruk in het onderwijs wil verlichten. ‘We zijn ons ervan bewust dat veel programma’s problemen hebben’, zei Timmermans. Hij benadrukte dat ook bij andere programma’s wordt gezocht naar extra mensen. ‘Maar we vonden dat we dit geld moesten gebruiken op de plek waar het het meest nodig is in september.’ 

‘Het hoge woord is eruit’, zei Timmermans. ‘Er zijn simpelweg te veel groepen. Het aantal studenten is te snel toegenomen. Dus ik hoop dat we het eerste semester volgend jaar overleven.’

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties