Borrels, congressen, het jaarlijkse faculteitsuitje: bij alle activiteiten van de filosofiefaculteit waarvoor het faculteitsbestuur verantwoordelijk is, is het menu voortaan zoveel mogelijk veganistisch of vegetarisch. ‘En we stimuleren vakgroepen en afdelingen om dat ook zo te doen voor bijeenkomsten die ze zelf organiseren’, zegt decaan Lodi Nauta.
Vorige week besloot het faculteitsbestuur om de catering plant-based te maken. Nauta: ‘Dat klinkt wat minder zwaar dan veganistisch.’ Het idee komt van universitair docent Andrea Sangiacomo. Sangiacomo lanceerde de online campagne #PlantPoweredCommunity.
Gezond
‘Ik eet zelf sinds 2015 veganistisch’, zegt Sangiacomo. Aanvankelijk deed hij dat vooral uit gezondheidsoverwegingen, maar toen raakte hij ook geïnteresseerd in de ecologische en morele kant van het verhaal. De productie van bijvoorbeeld vlees en zuivel is immers erg belastend voor het milieu. ‘Hoe meer ik me erin verdiepte, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat je het beste helemaal geen dierlijke producten kunt eten.’
In zijn wetenschappelijke onderzoek is Sangiacomo veel bezig met de vraag hoe mensen zich goede gewoontes eigen maken. Het antwoord op die vraag haalt hij uit Spinoza: je moet het samen doen, binnen een gemeenschap waarin iedereen zoveel mogelijk meedoet.
‘De RUG beschouwt sustainable society als kernwaarde, dus leek de universiteit mij de perfecte plek om een bredere discussie over duurzaam eten te starten. Voor zo’n duurzame samenleving is plantaardig eten van groot belang.’
Ondersteunen
Daar zijn het bestuur en de faculteitsraad van filosofie het mee eens. De faculteit heeft daarom besloten om Sangiacomo’s #PlantPoweredCommunity-campagne ‘in principe te ondersteunen’, zegt Nauta. Maar het is niet zo dat alle vlees, vis en zuivel straks verbannen wordt.
‘We willen niemand verplichten om alleen nog maar plantaardig te eten’, benadrukt hij. ‘Eten is een persoonlijk, gevoelig onderwerp.’ Wie toch graag vlees of vis wil eten, kan dat voorafgaand aan evenementen doorgeven en krijgt dan een aangepast menu.
Maar vlees wordt niet langer standaard geserveerd. ‘Dat vonden we als bestuur een goed initiatief. Het past ook goed bij de RUG als groene universiteit.’ Veel geklaag verwacht Nauta niet: ‘Onze vakgroepen hebben allemaal al de nodige vegetariërs. We merken dat het steeds gebruikelijker wordt om geen vlees te eten.’
Moedige stap
Sangiacomo is blij met de beslissing. ‘Ik vind het een moedige en belangrijke stap van het bestuur’, zegt hij. Ook hij ziet om zich heen dat studenten en collega’s uit zichzelf al bewust omgaan met eten. ‘Maar op deze manier worden mensen uitgenodigd om erover te blijven praten en na te denken.’
Hij hoopt dat andere faculteiten het voorbeeld van wijsbegeerte volgen. ‘Het gaat er helemaal niet om dat iedereen veganist moet worden, maar gewoon om wat vaker te kiezen voor een maaltijd zonder dierlijke producten. Zo wordt onze levensstijl veel duurzamer.’