In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Universiteit Twente herdenkt invasie in Oekraïne met indringende tentoonstelling en Wageningen is een raadsel armer: Het mysterie van professor X is opgelost.
Mogelijke fraude in Rotterdam met ChatGPT
De examencommissie van de Erasmus School of Social and Behavioral Studies in Rotterdam heeft een mail gestuurd aan alle studenten dat ze twee gevallen onderzoekt waarbij mogelijk fraude is gepleegd met ChatGPT.
De commissie zegt daarmee ‘geen heksenjacht te zijn begonnen, maar een waarschuwing’ te willen geven, schrijft Erasmus Magazine.
De Erasmus Universiteit beschouwt het kopiëren van AI-gegenereerde teksten als fraude. Het staat nog niet vast of er daadwerkelijk tegen de regels gebruik is gemaakt van de intelligente bot. En als het zo is, dan gaat het om een milde vorm, zegt voorzitter Marike Polak van de examencommissie.
In de twee kwesties die nu worden onderzocht, zijn stukken tekst overgenomen. Als dat zo is, krijgen de studenten een herkansing, als zij niet eerder de fout in zijn gegaan en een ‘reflectief essay hebben geschreven over het incident dat als voldoende wordt beoordeeld door de examencommissie’.
Oekraïense studenten die nooit hun diploma zullen halen
‘Yevheniia Babakova (20), Kherson State University, killed by a Russian airstrike on Mariupol on 9 March, 2022. Leah Krylova (20), Mariupol State University, a Russian shell hit her father’s house directly.’
Op de campus van Universiteit Twente (UT) zis een tentoonstelling te zien met 36 verhalen over Oekraïense studenten die hun diploma nooit zullen halen. Zij vonden tijdens de oorlog in hun land het afgelopen jaar de dood. Daarover schrijft de Twentse universiteitskrant U-Today.
Het idee om deze verhalen te vertellen komt van een groep studenten uit Oekraïne die op uitwisseling zijn op de University of Toronto, Canada. Meer dan 45 universiteiten wereldwijd sloten zich aan, waaronder de UT.
‘Een bevriende student uit Toronto benaderde mij, of ik de expositie op wilde zetten op mijn universiteit. Ik hoefde daar niet lang over na te denken. Ik vond het idee ontzettend sterk’, zegt initiatiefneemster Viktoriia Konashchuk in U-Today.
In korte tijd had ze een groep studenten om zich heen om haar te helpen. Die komen uit Oekraïne zelf en andere landen en ook een Russische student sloot zich aan.
Wie is professor X?
In het gebouw Omnia van de Wageningen University & Research (WUR) hangen tal van portretten van hoogleraren die aan de uni hebben gedoceerd (zoals ook de RUG doet, in de Senaatskamer in het Academiegebouw).
Maar van één geportretteerde man was onbekend wie hij is, zo meldde het Wageningse universiteitsblad Resource onlangs.
Het mysterie ‘Wie is professor X?’ is nu opgelost. Professor X blijkt Johannes Hendrikus Becking, voormalig hoogleraar bosbouw en in het studiejaar 1955-1956 rector magnificus van de Landbouwhogeschool, de voorganger van de WUR. Na het bericht in Resource wist iemand van de WUR de onbekende man met behulp van Google te identiceren.
De sleutel lag in het archief van de universiteitsbibliotheek. Daar bevinden zich de oude nummers van het Nederlands Bosbouw Tijdschrift. In het novembernummer van jaargang 34 staat een verslag van het afscheid van professor Becking van de Landbouwhogeschool in oktober 1962, aldus Resource.