En nóg drie Vici’s!

Foto: Lena Balk via Unsplash

Subsidie voor oudheidkundige en medici

En nóg drie Vici’s!

De RUG sleept in totaal vier prestigieuze Vici-subsidies binnen van onderzoeksfinancier NWO. Na geneticus Lude Franke krijgen ook oudheidkundige Lidewijde de Jong en medici Jingyuan Fu en Inge Zuhorn de subsidie van 1,5 miljoen euro.
14 april om 10:52 uur.
Laatst gewijzigd op 15 april 2021
om 12:18 uur.
april 14 at 10:52 AM.
Last modified on april 15, 2021
at 12:18 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

14 april om 10:52 uur.
Laatst gewijzigd op 15 april 2021
om 12:18 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

april 14 at 10:52 AM.
Last modified on april 15, 2021
at 12:18 PM.
Avatar photo

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio »
Background coordinator and science editor Full bio »

De bekendmaking van de Vici’s heeft lang op zich laten wachten. Een hack van de computersystemen van NWO op 8 februari zorgde ervoor dat de netwerken van de onderzoeksfinancier bevroren waren. Alleen de subsidie voor geneticus Lude Franke – afgehandeld door ZonMw – kon bekend worden gemaakt.

Nu is ook duidelijk dat Lidewijde de Jong mag gaan onderzoeken hoe trends in grafschriften, portretten en versierde gedenktekens veranderden na de komst van de Romeinen in het Nabije Oosten. 

Hersentumoren en darmbacteriën

Inge Zuhorn mag zich bezig gaan houden met nieuwe behandelmethodes voor hersentumoren. Nu zijn die moeilijk aan te pakken doordat medicijnen maar moeilijk doordringen in de hersenen. Nanodeeltjes kunnen helpen, maar dan moeten ze na toediening wel in vorm en grootte veranderen. Dat probeert Zuhorn tot stand te brengen. 

Jingyuan Fu, tot slot, krijgt geld om te kijken naar variaties in het genoom van darmbacteriën. Dat moet helpen om te bepalen hoe groot hun rol is bij het risico op cardiometabole ziekten. 

Dertien vrouwen en zeven mannen

Van de 287 aanvragen voor de Vici-subsidie was 33 procent door een vrouw ingediend en 67 procent door een man. Uiteindelijk kregen dertien vrouwen een Vici, tegen zeven mannen. 

De hack bij NWO is inmiddels voorbij. Wel zullen de gevolgen nog lang voelbaar blijven. Veel Veni-subsidies zullen pas in april 2022 bekend worden. Alleen subsidies voor het domein ENW (exacte en natuurwetenschappen) en ZonMw (gezondheidsonderzoek) staan voor december 2021 in de planning. 

Engels

14 April 2021 | 15-4-2021, 12:18
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties