Ondernemersprijs voor studenten
Oma’s Soep kan een bakfiets gaan kopen
De Groningse Ondernemers Challenge (GOC) is een wedstrijd die dit jaar voor de tweede keer gehouden werd. Wil je in de prijzen vallen, dan moet jouw bedrijf niet puur op winst gericht zijn, maar ook iets goeds doen voor de stad.
‘Ondernemingen mogen dan voornamelijk om geld draaien, dat kan ook prima gecombineerd met het sociale aspect’, zei wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) bij de prijsuitreiking. ‘Nu is het nog bijzonder als je een ondernemer bent die ook iets sociaals doet. Dat moet de norm worden.’
Er schreven zich in totaal zeventig ondernemers in met een idee rond de centrale thema’s gezondheid, eenzaamheid en armoede. Drie van hen kregen dinsdagmiddag de juryprijs van 5000 euro uitgereikt: klus-aan-huis-bedrijf AvHaal, FitGaaf dat water drinken stimuleert, en Oma’s Soep Groningen, dat studenten en ouderen met elkaar in contact brengt.
Fulltime baan
Het begon in Amsterdam. Max Kranendijk en Robert Croese startten daar in 2017 Oma’s Soep. Het werd snel populairder en nu hebben de jongens er een fulltime baan aan. Het concept: ouderen en studenten komen bij elkaar en koken, en eten samen een grote pan soep.
Anouk en Marijn vonden Oma’s Soep zo’n goed idee dat ze besloten het naar Groningen te halen. Tenminste één keer per week komt een groep student-vrijwilligers (nu zo’n vijftig in totaal) samen met een groep ouderen om een grote pan soep te koken, naar authentiek recept van een van de opa’s en oma’s. Zo komen studenten en ouderen met elkaar in contact. En daar hebben ze beide wat aan.
‘Zelfs de meest sociale ouderen kunnen eenzaam zijn. Neem opa Kees, de aller-sociaalste opa die er is. Als je naast hem zit tijdens het eten, lach je je de ballen uit je broek’, vertelt Anouk. Ondanks zijn goedlachse karakter voelt opa Kees zich vaak eenzaam sinds hij zijn vrouw is verloren. Oma’s Soep helpt hem die eenzaamheid even te vergeten. Hij waardeert het middagje koken en eten zo erg dat hij de dames een keer meenam naar het Pannekoekschip om ze te bedanken.
Bubbel
Maar niet alleen ouderen zijn eenzaam. ‘Jij bent wel eens eenzaam, ik ben wel eens eenzaam, iedereen is wel eens eenzaam’, zegt Anouk. Door gezellig samen te koken en eten komen studenten uit hun bubbel. En de ouderen hebben een leuke besteding van hun middag.
Anouk en Marijn pakken het ook duurzaam aan: de ingrediënten voor de soepjes komen van het overschot van de markt, dat anders zou worden weggegooid. Al is duurzaamheid ook wel weer een dingetje, want om echt duurzaam te zijn heb je geld nodig, zeggen de meiden
Als ze ooit hun soep gaan verkopen, en dat is het plan, dan zien ze dat het liefst in recyclebare verpakkingen. Maar de plastic wegwerpbakjes van de Albert Heijn zijn het goedkoopst en vóór de prijsuitreiking moesten ze aardig schrapen om door te kunnen gaan met Oma’s Soep.
Bakfiets
De 5000 euro van de GOC komt ze dus goed van pas. Wat ze er het eerst van gaan kopen? ‘Sowieso een bakfiets!’ roept Marijn. Dat wilden ze al heel lang, om al hun pannen, potten en groentes te kunnen vervoeren. Die bakfiets kan er nu eindelijk komen, mét een groot Oma’s Soep logo.
Daarnaast nemen ze zich voor een pop-up store te openen, om hun soepjes te verkopen. Een deel van de prijs kunnen ze daarin investeren, maar waarschijnlijk is er na de bakfiets niet helemaal genoeg over, dus moeten Anouk en Marijn nog even verder sparen en sprokkelen. Maar eerst is het natuurlijk tijd om hun overwinning te vieren.