Waarover schreef de UK/UKrant 10, 20 of 45 jaar geleden? Vanwege ons 50-jarig bestaan duiken we elke week in de archieven. Vandaag: de week van 20 september 1991.
Nu is e-mail niet meer weg te denken uit het dagelijks bestaan, maar in 1991 was elektronische post voor het grote publiek nog een noviteit. UK-redacteur Joep Engels (tegenwoordig werkzaam bij dagblad Trouw) had een interview met David Harris, de maker van Pegasus Mail. Die was vanwege de introductie van het programma op de RUG vanuit Nieuw-Zeeland helemaal naar Groningen afgereisd.
Harris werkte indertijd aan de Universiteit van Otago in Dunedin en had het revolutionaire programma in zijn vrije tijd ontwikkeld. De UK vroeg Harris waarom hij Pegasus Mail gratis beschikbaar stelde; hij kon er ook miljonair mee worden.
Joep Engels tekende het enigszins hilarische antwoord op: ‘Ik vind dat communicatie gratis moet zijn. Dat ik met mijn goede baan op de universiteit het geld niet nodig heb of dat ik wilde bewijzen dat sommige dingen gratis kunnen. Eigenlijk ben ik er niet helemaal uit waarom ik het doe.’
Eerstejaars onderuit
‘Eerstejaars economie gaan massaal onderuit’, kopte de UK op de voorpagina van woensdag 19 september 1991. Verslaggever Arjan Wildeboer had een onderzoek van de Faculteit der Economische Wetenschappen (tegenwoordig Faculteit Economie en Bedrijfskunde, oftewel FEB) in handen gekregen en de uitkomsten waren niet erg positief.
Dat uitgelekte onderzoek kwam van het Bureau Onderwijs en Examens (dat met de vreemde afkorting BOE door het leven ging – wat moet het bureau vaak onderwerp van spot zijn geweest). Maar liefst twee op de drie eerstejaars had een negatief studieadvies gekregen, 44 procent had slechts één of twee tentamens gehaald en bijna een op de drie was met de studie gestopt.
Al enkele jaren liepen de studieresultaten terug (niet alleen bij economie, maar RUG-breed), zo constateerde de UK indertijd, maar dit was toch wel een dieptepunt. Onduidelijk bleef wat de oorzaak was; de faculteit wilde het rapport eerst intern bespreken en weigerde tekst en toelichting.
Hendrik de Cock
Kommer en kwel was het bij de gereformeerde studentenvereniging Hendrik de Cock (inmiddels ter ziele). Die had tijdens de KEI-week van 1991 een kostbaar feest georganiseerd, in de verwachting dat de optredens van Peter ‘Kom van dat dak af’ Koelewijn en Loïs Lane genoeg publiek zouden trekken om uit de kosten te komen.
Maar het feest trok slechts honderd betalende bezoekers, onder meer omdat het KEI-bestuur geweigerd had om het festival op te nemen in het programmaboekje. Tot overmaat van ramp bleek ook nog eens dat de organisator de muzikanten veel meer geld had toegezegd dan hij mocht.
Exacte bedragen wilde studentenvereniging niet noemen, maar de UK wist te melden dat het feest Hendrik de Cock zo’n 10.000 gulden had gekost, een derde van het jaarbudget. Om het geld terug te verdienen, werden de mannelijke leden opgeroepen om zich in te zetten voor ‘een tentenbouwproject’.
En de vrouwelijke leden? Die konden, zo meldde het bestuur, hun steentje bijdragen ‘door eten te koken voor de tentenbouwers’.