De UK van 10 november 2016: Trump wint, Zwarte Piet verliest

Waarover schreven wij 10, 20 of 45 jaar geleden? Vanwege ons 50-jarig bestaan duiken we elke week in de archieven. Vandaag gaan we vijf jaar terug in de tijd, naar de week van 10 november 2016.

It’s Trump! Zo kopte de UK op 9 november 2016 (de krant was inmiddels helemaal digitaal) boven een sfeerreportage van de Election Night in het Groninger Forum. Het ongeloof spatte er vanaf. Trump de nieuwe president van de VS? Hoe kon dat in hemelsnaam gebeuren?

Leden van E Pluribus Unum, de studievereniging van American Studies en dus vanzelfsprekend massaal aanwezig in het Forum, konden hun oren en ogen nauwelijks geloven toen in de vroege ochtend steeds duidelijker werd dat de VS voor Trump had gekozen en niet voor de Democratische kandidaat Hillary Clinton.

Enkele uren eerder had de UK-verslaggever uit hun mond opgetekend ‘dat het best wel een lange nacht kon worden’, maar toch had niemand deze uitslag aan zien komen. CNN had immers gemeld dat Trump het ‘remarkably well’ deed, maar dat Hillary het ook heel goed had gedaan in de traditioneel Republikeinse staat Virginia. Het kon dus nog alle kanten op, dacht het overwegend pro-Clintonpubliek.

Maar tegen de tijd dat de eerste stadsbussen over het Hereplein ronkten, was de nieuwe werkelijkheid wel zo’n beetje geland. Het was exit Hillary en de wereld zou vier jaar verder moeten met de blond gekuifde zakenman.

Zwarte Piet uit de gratie

Op de uni is steeds minder draagvlak voor Sinterklaas met een zwarte Zwarte Piet, zo bleek uit een peiling die de redactie dezelfde week hield. Twee jaar daarvoor had de UK ook zo’n peiling gehouden; toen was 52 procent van de uni nog voor het handhaven van het hulpje van Sinterklaas in traditionele vorm.

Maar de academische steun begon behoorlijk af te nemen, zo wees de nieuwe peiling uit. Slechts 33 procent wilde de oude en vertrouwde Zwarte Piet nog houden, bijna vier op de tien was ronduit tegen. En er waren steeds meer stemmen voor een nieuw uiterlijk van Zwarte Piet, met een andere kleur of roetvegen.

Ook zei een deel van de ondervraagden dat hun mening over Zwarte Piet door de jaren heen was veranderd. ‘Ik was me er vroeger niet van bewust dat het kwetsend is voor sommige mensen’, merkte iemand op. En een ander zei: ‘Ik ben niet van gedachten veranderd. Maar door het gezeur vind ik het feest niet leuk meer.’

Verzoeknummers op het carillon

Vijf jaar geleden was RUG-beiaardier Auke de Boer twintig jaar in dienst. Twee decennia bespeelde hij op dinsdagmorgen in de toren van het Academiegebouw het RUG-klokkenspel. Dat was voor de UK aanleiding om hem te vragen of hij eens verzoeknummers wilde spelen en dat zag de beiaardier helemaal zitten.

‘Welke song wil jij graag uit de klokkentoren horen? De lekkere riff van Deep Purple’s Smoke on the Water? Yesterday van The Beatles? The Rolling Stones met (I Can’t Get No) Satisfaction? Of liever iets moderners, een lekkere rap of iets met jazz?’ zo luidde de oproep.

Ter inspiratie had de redactie alvast een voorzetje gegeven: Hells bells van AC/DC, Born in the USA van Bruce Springsteen, U can’t touch this van MC Hammer en Jurkje van K3.

Voor wie het heeft gemist: Auke de Boer neemt volgende maand definitief afscheid als RUG-beiaardier en we doen het verzoeknummerconcert nog eens dunnetjes over. Heb je een favoriet liedje en je bent benieuwd hoe het klinkt uit de klokkentoren van het Academiegebouw? Laat het ons weten en wie weet schalt het in december door de binnenstad.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties