De playlist van… Frank den Hollander

Van wat voor muziek hou je? En wat zijn je favoriete nummers? Die vragen stelt de UK iedere week aan een willekeurige medewerker of student. Hun Playlist hoor je op Spotify.

De eerste die aan bod komt is Frank den Hollander. Communicatie medewerker, webmaster bibliotheekportal en redacteur van Pictogram. En daarnaast bij velen bekend als Rooie Rinus van het Gronings duo Pé Daalemmer en Rooie Rinus.

 

 

Hoe belangrijk is muziek voor je?

Heel belangrijk! Ik heb bijna de hele dag muziek opstaan. Bovendien is het leuk om met gelijkgestemde vrienden eindeloos over muziek te ouwehoeren en vooral muziek te maken; sterker nog, ik verdien er een deel van mijn geld mee.

Wanneer luister je het meest naar muziek?

Meteen als ik ‘s ochtends vroeg de hond uitlaat, heb ik muziek aan op de iPhone. Maar ook als ik ‘s avonds thuis ben: televisie uit, cd op, boek open!

Zing je wel eens mee en zo ja, waar en is er ook een nummer dat je helemaal uit je hoofd kent?

We hebben geen auto, maar wel een Greenwheelsabonnement. Als ik wel eens ergens met de auto heen moet, kies ik van te voren een cd uit om achter het stuur keihard mee te kunnen zingen.

Ik ken veel uit mijn hoofd (makkelijk als je ook zelf muziek maakt). Favoriet in de auto: Tommy van The Who, live in Leeds. Keihard, mooie teksten!

Welke muziek maakt je droevig en welke muziek maakt je vrolijk?

Er is niet zoveel muziek die me droevig maakt; wel kan ik erg genieten van mooi gemaakte ongelukkige-liefdesliedjes.

Mooi gemaakte muziek in het algemeen maakt me vrolijk: Lucinda Williams die hartverscheurend zingt over een autoritje met een lover, dat zing ik vrolijk mee!

Is je muzieksmaak erg veranderd door de jaren heen?

Neuh. Ik blijf houden van goede popsongs van 3 minuten; vroeger The Kinks, nu bijvoorbeeld Chef’ Special, en altijd Elvis Costello!

 Het nummer van Theo Nijland, de pijn is weg, luister je dat op speciale momenten?

Nee: dat luister ik gewoon vaak in het algemeen. Niet omdat dat liefdesverdriet herkenbaar is (gelukkig maar), maar omdat het, zie vraag 4, zo’n prachtig gemaakt lied is, briljant van opbouw, mooi gezongen en gearrangeerd. Ook fijn om mee te zingen!

Wat is volgens jou het beste liefdesliedje?

Tja… Mijn vrouw Mirjam zou mij het liefst bij elk optreden Buona Sera van Louis Prima willen horen zingen! Verder is Love at first light van Joe Jackson toch wel het mooiste liefdeslied dat ik de afgelopen twintig jaar heb gehoord.

 

27-03-2013