De oorlog in Gaza wordt ook op de universiteiten steeds sterker gevoeld

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: de oorlog in Gaza wordt steeds sterker gevoeld op de Nederlandse universiteiten.

UvA maakt zich ‘enorme zorgen’ over polarisatie door Gaza

Foto: Naaman Omar

Collegevoorzitter Geert ten Dam van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maakt zich ‘enorme zorgen’ over de oorlog in Gaza, zegt ze in een interview met universiteitskrant Folia. Niet alleen over wat er in Gaza en Israël gebeurt, maar ook over de verdeeldheid die dat teweeg brengt op de UvA.

Studenten en personeel vinden dat de universiteit zich moet uitspreken over het geweld van de laatste weken en velen vinden dat het cvb Israël daarvoor moet veroordelen. Ten Dam wil dat niet. ‘Op het moment dat wij als college stelling nemen, voeden we de polarisatie.’

Ten Dam constateert een pro-Palestijns sentiment op de universiteit, waardoor Joodse studenten zich niet meer uit durven te spreken. ‘Dat vind ik heel erg, zeker in de context van groeiend antisemitisme. De universiteit is een plaats waar iedereen welkom is, binnen de grenzen van de democratische rechtsstaat en ongeacht afkomst of religie.’

‘We zijn een maatschappelijk geëngageerde universiteit. En dat vind ik een groot goed. Maar als je elkaar de maat gaat nemen, dan creëer je geen veilig leer- en werkklimaat. We zijn er met elkaar verantwoordelijk voor om dat te voorkomen. Luister naar elkaar, met begrip.’

Cursor krijgt interim-hoofdredacteur na conflict

De Eindhovense universiteitskrant Cursor heeft in de persoon van Roy op het Veld een interim-hoofdredacteur, nadat Han Konings begin oktober door het college van bestuur uit zijn functie werd ontheven. Dat leidde tot veel consternatie op en buiten de technische universiteit en de website van Cursor ging uit protest ‘op zwart’.

Op het Veld is alumnus van de TU/e, schrijft Cursor. Hij studeerde in 1996 af als ingenieur techniek & maatschappij, maar stapte over naar de journalistiek. Hij werkte voor Computable, het Financieel Dagblad, De Limburger en Change Inc.

In zijn blog schrijft Op het Veld dat hij ‘pal voor de journalistieke onafhankelijkheid van Cursor‘ staat. Belangrijk voor de toekomst is dat de krant een goed en ‘grondig’ gemoderniseerd redactiestatuut krijgt, waarin de journalistieke onafhankelijkheid van de krant is gewaarborgd.

Aanleiding tot het conflict tussen Cursor en het Eindhovense universiteitsbestuur was een (uiteindelijk niet gepubliceerd) verhaal over de verzwegen nevenfuncties van de nieuwe rector, maar er waren al langer wrijvingen tussen hoofdredacteur Han Konings en de redactie enerzijds en het universiteitsbestuur anderzijds.

Docenten willen na pro-Palestijns protest even niet doceren

De skyline van Maastricht

Twee docenten van de Universiteit Maastricht willen voorlopig geen les geven aan University College Maastricht (UCM). Aanleiding is de bezetting van het UMC door pro-Palestijnse demonstranten kort geleden, meldt universiteitskrant Observant.

Collegevoorzitter Rianne Letschert heeft met het tweetal gesproken, zo schrijft Observant, maar zij wil daar weinig over zeggen. ‘Ze wisten, net als wij, niet dat er in het UCM een sit-in zou plaatsvinden en schrokken van de taal: zo werd onder andere het Israëlisch optreden in Gaza als genocide bestempeld.’

Het Maastrichtse college gaf deze week een verklaring uit over de Gaza-oorlog. Daarin veroordeelt het cvb ‘alle handelingen waarbij onschuldige slachtoffers vallen’ en roept het op tot een dialoog binnen de universiteit om ‘de verdeeldheid niet verder te vergroten’.

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties