Jouke de Vries: ‘Studenten, wees verantwoordelijk!’

Foto Reyer Boxem

Coronabesmettingen blijven oplopen

Jouke de Vries: ‘Studenten, wees verantwoordelijk’

Studenten, neem je verantwoordelijkheid en houd je aan de regels. Terwijl het aantal besmettingen onder verenigingsleden van onder meer de Navigators en Vindicat blijft toenemen, doet collegevoorzitter Jouke de Vries een moreel appèl op hun gedrag.
Christien Boomsma, Giulia Fabrizi en Remco van Veluwen
17 september om 16:54 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
september 17 at 16:54 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

‘De splendid isolation waar Groningen zich eerder in bevond, waarin we redelijk weinig besmettingen hadden, is aan het veranderen’, betoogde De Vries tijdens de u-raadsvergadering donderdagmorgen. En dat kan grote gevolgen hebben voor het net weer opgestarte fysieke onderzoek en onderwijs aan de universiteit.

‘Het speelt erg onder de studenten en vooral in de privésfeer, in de studentenhuizen. Dat is moeilijk met regels op te lossen, maar ik wil de studenten graag vragen zich aan de regels te houden’, zei De Vries.

Vrijdag vergadert hij met de studentenverenigingen en onder meer burgemeester Koen Schuiling over de huidige coronasituatie in Groningen.

Navigators

Studentenvereniging de Navigators meldt inmiddels 59 besmette leden. Dat zijn er dertig meer dan dinsdag. Volgens bestuurslid Rixt Oving zou de vereniging zondag in principe open mogen – met goedkeuring van de GGD – omdat de tien dagen quarantaine dan officieel voorbij zijn.

Maar omdat er nog altijd leden op hun testuitslag wachten, besloot de vereniging toch om de deuren nog een week gesloten te houden. Daardoor vinden volgende week alleen belangrijke vergaderingen plaats op het pand.

Vindicat

Het aantal besmettingen bij Vindicat blijft hangen rond de vijftien. ‘Er is een aantal bijgekomen, maar ook weer een aantal studenten genezen verklaard’, zegt rector Wessel Giezen. Een precies getal kan hij niet noemen, maar hij schat het aantal nieuwe besmettingen sinds dinsdag op ‘tussen de vijf en acht’. ‘De verwachting was dat het aantal besmettingen sneller zou toenemen’, zegt hij.

De vereniging blijft tot maandag gesloten, maar Giezen verwacht niet dat dit nog langer za lduren. 

Andere verenigingen

Dinsdag werd bekend dat er ook besmettingen waren bij Albertus (5), Dizkartes (1), roeivereniging Gyas (aantal onbekend) en de opleidingen tandheelkunde en mondzorgkunde (7).

Bij Dizkartes is het aantal besmette leden sindsdien toegenomen tot vier, laat bestuurslid Maureen van Blerk weten. Of het aantal bij de andere verenigingen en de opleidingen is toegenomen, is donderdagmiddag onbekend.

In de meeste gevallen lijken de leden van de verenigingen relatief snel op te knappen en de symptomen van het virus mild te zijn. Zo laat Giezen over Vindicat weten dat er nauwelijk gevallen van koorts zijn. Het virus uit zich onder de Vindicaters als een lichte verkoudheid. Wel rapporteren de studenten veel reuk- en smaakverlies.

Vaderlijk toespreken

Hij benadrukt dat Vindicat zijn verantwoordelijkheid wil nemen. ‘Voor onze opa’s en oma’s en de mensen in de stad die wat ouder zijn.’ De leden wordt gewezen op het belang van het handhaven van de anderhalve meter en dat er niet meer dan zes personen per huis op bezoek komen.

Giezen benadrukt net als Jouke de Vries dat studenten hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Vindicathuizen waar het toch misgaat, kunnen een telefoontje van de rector verwachten. ‘Dan spreek ik ze vaderlijk toe’, zegt Giezen. ‘Als we dat doen heeft dat echt wel invloed’, denkt hij. ‘Maar daar houdt het ook een beetje op. Ik kan ze niet ieder uur bellen om te kijken of ze wel echt geluisterd hebben.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties