Het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de RUG wil jaarlijks 700.000 euro extra om onder meer aan cyberveiligheid te werken. De universiteitsraad gaat akkoord, mits het CIT orde op zaken stelt.
Dat het CIT juist om extra geld vraagt terwijl de universiteit moet bezuinigen, is niet te verkopen, zegt Björn de Kruijf van de Personeelsfractie in de u-raad. ‘Als er ergens geld bij komt, dan moet er ook ergens geld af.’ Bovendien kent het CIT veel externe inhuur, waardoor de kosten daar erg hoog zijn.
Het CIT wil het geld gebruiken om onder meer aan dienstverlening naar faculteiten en cyberveiligheid te werken. Dat laatste is van belang aangezien universiteiten regelmatig doelwit zijn van cyberaanvallen.
Dat gebeurde onder meer de Universiteit Maastricht tijdens de kerst van 2019. Door de cyberaanval lag het mailverkeer plat en had de universiteit geen toegang meer tot wetenschappelijke gegevens. De universiteit zou een paar ton hebben betaald aan de hackers.
Hoge uitval
Wetenschapsfractielid Guido Visman ziet wel in dat het CIT versterkt moet worden, maar focust liever op het verbeteren van de werkomstandigheden. Het centrum zou kampen met een hoge uitval en klachten over de werkomstandigheden, zegt Visman. ‘Ik heb gezien dat er sprake is van een onplezierige werksituatie.’
Bovendien is het de vraag of het CIT als grote centrale IT-afdeling goed functioneert en of het niet beter elders kan worden ondergebracht, zegt De Kruijf.
Lapmiddel
De werksituatie wordt in de huidige uitbreidingsplannen – waarin wordt gesproken over extra licenties voor software, veiligheidstesten voor IT en stafleden – niet aangepakt, ziet Visman. ‘Dit lijkt op een lapmiddel, maar wel een heel dure die ik niet kan verkopen aan de achterban.’
Maar Hans Biemans van het college van bestuur ziet de noodzaak. ‘Het gaat om ICT-veiligheid en ICT wordt steeds belangrijker. Daar moeten we meer voor over hebben.’
Voorwaarden
De u-raad liet zich uiteindelijk overtuigen om de subsidie voor de komende twee jaar te verstrekken. Dat deed ze onder de voorwaarde dat het CIT in die periode werkt aan het terugdringen van de werkdruk, het ziekteverzuim en de dure inhuur van externe medewerkers.
‘Wij zijn niet anti-CIT’, zegt Visman. ‘Het gaat ons om het beter laten functioneren van de organisatie.’