‘Studenten dubbel geraakt met Prinsjesdag’, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De rente op het leenstelsel gaat omhoog, waardoor studenten die in 2020 beginnen later maandelijks 18 procent meer moeten aflossen. Tegelijkertijd wordt er de komende jaren 250 miljoen euro bezuinigd op het hoger onderwijs, te beginnen met 19 miljoen in 2019.
Studentenorganisaties zijn boos. ‘Dit is volkomen onacceptabel’, zegt Tom van den Brink, voorzitter van het ISO. ‘De student werd beloofd dat er geïnvesteerd zou worden in onderwijs, maar nu kiest het kabinet weer voor bezuinigen.’
De Groninger Studentenbond is woedend, omdat ‘studenten keer op keer weer de dupe zijn van bezuinigingen’, zo stelt Jolien Bruinewoud.
Protest
Nederlandse universiteiten hoopten op extra geld om de werkdruk te verlagen, maar in plaats daarvan moeten ze juist extra bezuinigen. Op elf Nederlandse universiteiten vinden de komende week protestacties plaats van docenten, ook aan de RUG.
En wat vindt de Groningse student? Studentenbonden spreken van een ‘klap in het gezicht van de student’, maar onderling wordt er weinig over Prinsjesdag en de bezuinigingen gesproken. Vijf studenten geven hun mening over de bezuinigingen.
Ruben Scheeper, international business
‘Ik heb het nieuws rondom Prinsjesdag totaal niet gevolgd. Ik voel me niet betrokken bij dit soort beslissingen en denk niet dat het invloed op mij zal hebben. Ik denk dat studenten nu wel langer thuis zullen blijven wonen en bewuster gaan studeren – dus geen extra jaartjes meer erbij.
Aan de andere kant twijfel ik aan het effect: studenten letten niet heel erg op de schuld die ze opbouwen. Als je geld uitgeeft, denk je niet aan de schuld die steeds groter wordt.
Ik vind het wel heel slecht dat er ook nog op onderwijs bezuinigd wordt, terwijl de lening omhoog gaat. Je zou verwachten dat je meer krijgt als je meer betaalt. Maar eigenlijk vind ik de kwaliteit van de universiteit nu op zich wel prima, dus dat hoeft niet per se een probleem te zijn.’
Jenny van Calsbeek, kunstgeschiedenis
‘Ik heb het nieuws rond Prinsjesdag niet gevolgd. Niet echt met een reden, ik volg dat soort dingen gewoon niet. Als de beslissingen echt betrekking op mij hadden gehad, had ik het nieuws wel meer gevolgd.
Ik vond het om te beginnen al slecht dat ze de studiefinanciering hebben afgeschaft en met het leenstelsel zijn begonnen. Als die rente dan nog omhooggaat wordt het alleen maar erger.
Het effect van het huidige leenstelsel is dat mensen meer thuis blijven wonen en misschien een baantje nemen naast hun studie. Ik denk dat dat nu nog wel meer het geval zal worden.’
Justus Dam, social work
‘Ik hou me niet zo bezig met politiek, omdat ik het niet heel interessant vind. Ik heb hier en daar wel wat van mensen gehoord over de leningen, maar zou niet zo snel weten wat er veranderd is.
Op zich vind ik het leenstelsel zonder rente nu een goede regeling, want als het een gift is zoals vroeger kun je daar makkelijk misbruik van maken. Toen ik ging studeren, was studiefinanciering net afgeschaft en dat accepteer je dan gewoon.
Ik denk dat studenten in 2020 dat hetzelfde voelen en zich er niet zo druk over maken. Ik vind het wel slecht als studenten een hogere rente moeten gaan betalen. Je moet mensen de kans geven geld te investeren in hun studie, maar ik denk dat mensen minder geneigd zijn te investeren als de rente over hun lening hoger is.
Ik zou niet weten wat bezuinigingen op het onderwijs betekenen en wat het effect daarvan zou zijn. Maar als ik ergens op zou bezuinigen zou ik dat niet snel op onderwijs doen, want het is de toekomst – het is dus belangrijk dat daar genoeg geld heen gaat.’
Leon Kaptein, Ecologie en evolutie
‘Ja, ik heb wel wat over Prinsjesdag gehoord – de rente op studentenleningen gaat omhoog, toch? Ik denk dat het effect is dat mensen minder gaan lenen.
Ik vind het jammer dat de focus door het lenen nu heel erg op studeren wordt gelegd, terwijl er nog zoveel dingen naast je studie zijn waarin je je kunt ontwikkelen.
Ik denk dat mensen dat soort extra dingen dan minder gaan doen. Verder denk ik niet dat de veranderingen van invloed zullen zijn op mij. Ik zal nog steeds even veel lenen en ik let al een beetje op mijn uitgaven.
Het is vooral zonde als op onderwijs bezuinigd wordt, want onderwijs vind ik ontzettend belangrijk. Vooral leraren mogen van mij meer verdienen, omdat zij leerlingen enthousiasmeren voor een vak. Het is een ontzettend belangrijke functie, maar misschien vind ik dat vooral omdat ik zelf leraar wil worden.’
Jennie Hopman, communicatiekunde
‘Het nieuws rond Prinsjesdag en studentenleningen is helemaal langs me heen gegaan. Ik heb niet veel interesse in politiek, maar eigenlijk is het wel heel interessant om te weten.
Ik denk dat er over het algemeen minder mensen gaan studeren door dit soort regelingen. Mensen zullen een bewuste keuze maken of ze wel of niet gaan studeren, en in het geval van wel zullen ze waarschijnlijk zuiniger gaan leven. Ik vind het bezuinigen op onderwijs wel heel slecht, als je meer gaat betalen moet je wel goed onderwijs krijgen.
De bezuinigingen hebben geen invloed op mij. Als dat wel zo was, zou ik me er wel veel meer over inlezen om uit te vinden wat precies verandert voor mij.’