Arbeidsinspectie: hoge werkdruk op universiteiten

70 procent van de werknemers aan Nederlandse universiteiten heeft meer dan incidenteel last van werkdruk. Ze werken gemiddeld zes uur langer per week dan in hun contract staat. Tegelijk hebben de universiteiten geen grip op de gewerkte uren.

Dat staat in een rapport van de Arbeidsinspectie, die onderzoek deed bij veertien universiteiten. Ook ongewenst gedrag is een groot probleem. 54 procent van de werknemers heeft in de afgelopen twee jaar ongewenst gedrag ervaren en 69 procent ziet het bij collega’s. Het gaat dan over vooral over pesten en discriminatie. Genoemde oorzaken zijn de hiërarchische structuur van de universiteit en prestatiedruk.

Engels

Prestigieuze prijs voor evolutiebioloog Casper van der Kooi

Evolutiebioloog Casper van der Kooi is een van de ontvangers van de Heineken Young Scientist Awards van 2024. Hij krijgt 15000 euro die hij naar eigen inzicht mag besteden. Van der Kooi onderzoekt de kleuren van bloemen en planten en het ontstaan daarvan. De jury waardeert het interdisciplinaire werk van Van der Kooi die zowel promoveerde in de computationele natuurkunde als in de evolutionaire biologie. Ook noemt ze zijn belangrijke rol in het maatschappelijke debat.  De prijzen worden eens in de twee jaar toegekend aan veelbelovende jonge onderzoekers. Ook econometrist Kevin ten Haaf van het Erasmus MC in Rotterdam, historicus Lorena De Vita van de Universiteit Utrecht en ontwikkelingspsychologe Manon van Scheppingen van Tilburg University werden onderscheiden.

Nieuw voetpad bij ACLO moet ‘gevaarlijk’ lopen op de weg voorkomen

Afgelopen week is de aanleg van een voetpad langs het Blauwborgje op de Zernike Campus gestart. Bij gebrek aan zo’n pad wandelen veel mensen nu nog over de weg en dat vindt de gemeente gevaarlijk. Het slingerende pad voert straks vanuit de ACLO aan de kant van de sportvelden richting de noordkant van de campus, bij de Professor Uilkensweg. Naast het voetpad worden er van 22 tot 26 juli drie drempels met zebrapaden aangelegd, waarvoor de straat is afgesloten. De hele aanleg kost naar verwachting zes ton en het pad moet begin augustus klaar zijn.

Beveiligingsmaatregelen bij 59 wetenschappers vanwege bedreigingen

Bij 59 wetenschappers en stafleden van Nederlandse universiteiten zijn tussen november 2022 en december 2023 beveiligingsmaatregelen genomen naar aanleiding van haat, intimidatie en bedreigingen, blijkt uit een monitor van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL). De maatregelen - waarvan 45 incidenteel en 14 structureel - variëren van het offline halen van contactgegevens op websites van universiteiten tot het elders onderbrengen van medewerkers. Het is voor het eerst dat UNL hierover rapporteert. De meldingen die aanleiding waren voor de beveiligingsmaatregelen, kwamen binnen bij WetenschapVeilig. Om hoeveel meldingen het vanuit de RUG gaat, wil woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven vanwege de veiligheid niet zeggen. ‘Maar het betreft wel meer wetenschappers dan je denkt.’

Harmoniegebouw beklad met pro-Palestinaleuzen

De ramen van de kantine van het Harmoniegebouw zijn zondag beklad met pro-Palestinaleuzen. In paarse en blauwe verf waren teksten te lezen als ‘RUG cut your ties’, ‘complicit’ en ‘Viva intifada’. Maandagmorgen was een schoonmaakbedrijf bezig de verf te verwijderen.  Dit is de derde actie van de pro-Palestinademonstranten sinds het opruimen van het tentenkamp op het Harmonieplein twee weken geleden. Vorige week werd er in de Broerstraat gedemonstreerd tegen politiegeweld op de campus. Donderdag demonstreerde een groep op de stoep van de Usva tegen collegevoorzitter Jouke de Vries. Hij was daar aanwezig voor een debat over internationalisering.

Fietsers kunnen straks makkelijker de Eikenlaan oversteken

Fietsers onderweg naar Zernike kunnen in de toekomst gemakkelijker de beruchte Eikenlaan oversteken. De gemeente Groningen wil de Eikenlaan afsluiten voor autoverkeer. Alleen bussen mogen er dan nog rijden, automobilisten moeten de ringweg gebruiken. Op dit moment rijden er zo’n 8500 auto’s per dag over de Eikenlaan, in 2040 zijn dat er 11.000, aldus de gemeente. Het aantal fietsers stijgt dan van 12.000 naar 15.000. Nu al zorgt de drukte voor opstoppingen. Het plan om een tunnel te bouwen bij de oversteek komt te vervallen.

Duizend handtekeningen tegen protestregels RUG

De Groninger Studentenbond (GSb) heeft duizend handtekeningen verzameld tegen de nieuwe huisregels van de RUG voor demonstraties. Daarin staat onder meer dat demonstreren in RUG-gebouwen tot uiterlijk zeven uur ’s avonds mag, dat colleges en ceremonies niet verstoord mogen worden en dat de demonstranten in gesprek moeten blijven met de universiteit.  Volgens de GSb gaan deze regels in tegen het recht op demonstreren. Ook vindt de bond dat ze niet democratisch tot stand zijn gekomen. Hoewel de universiteit eerder zei dat de regels door de universiteitsraad zijn goedgekeurd, heeft de u-raad in werkelijkheid een negatief advies gegeven. 

Verenigingen ondertekenen code tegen wangedrag

Op 18 juni ondertekenen 49 studentenverenigingen die zijn aangesloten bij de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), waaronder Dizkartes, Cleopatra, Albertus Magnus en Vindicat, een gedragscode tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, agressie en extreem middelengebruik.  Daarmee reageren zij op eerdere incidenten, zoals bangalijsten van vrouwelijke studenten en de verwaarloosde ganzen die vorig jaar in een Vindicathuis werden aangetroffen. Het is de bedoeling dat de verenigingen voor een meldpunt en een vertrouwenspersoon zorgen en voor ontmoedigingsprotocollen voor drugs. De code komt vanuit de verenigingen zelf en wordt jaarlijks geëvalueerd.

RUG wint tweede prijs met zelfrijdende auto

Een gecombineerd team van de Universiteit van het Noorden (RUG, Hanze en Noorderpoort) heeft afgelopen vrijdag 14 juni de tweede prijs gewonnen in de Self Driving Challenge 2024 van de RDW. Met hun auto, die ze zelf hebben omgebouwd tot een zelfrijdend voertuig, moesten ze een ronde rijden over het parcours. Ze namen het daarbij op tegen deelnemers van andere hogescholen en universiteiten. Ze moesten ook verschillende proeven afronden. Naast stoppen en starten bij een verkeerslicht en voorrang geven bij een zebrapad, moest de auto ook kunnen inhalen en fileparkeren.

Studenten: wij gaan door met pro-Palestijnse protesten

Studentenprotestorganisaties voor Palestina zullen niet stoppen met het voeren van actie totdat de Nederlandse universiteiten de banden met Israël verbreken. Dat schrijven drie studenten, naar eigen zeggen namens veertien protestorganisaties (waaronder die in Groningen), in een ingezonden brief in dagblad Trouw. De acties gaan door, aldus de schrijvers, 'totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt'.

Studentenbond veroordeelt ‘politiegeweld tegen studenten’

De Groninger Studentenbond (GSb) veroordeelt het 'politiegeweld dat gebruikt is tegen studenten' die woensdag demonstreerden voor het verbreken van de banden met Israël door de RUG. Tijdens een mars door de binnenstad drongen demonstranten een pand van de RUG aan de Oude Boteringestraat binnen, waarna volgens de GSb 'de politie hardhandig te werk ging'. Het politieoptreden was volgens voorzitter Ken Hesselink 'buitenproportioneel en intimiderend en droeg eraan bij dat de situatie escaleerde'.

RUG gedoogt roken op hoek Poststraat (naast de UB)

Op de hoek van het Broerplein en de Poststraat wordt roken gedoogd. ‘Wie nu voor de UB staat te roken, wordt gevraagd daar te gaan staan’, zegt woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven. Die plek is handig, omdat er een prullenbak staat.  De RUG is in gesprek met de gemeente om er een ‘officiële’ rookplek met asbak van te maken. Aangezien de RUG zelf roken niet mag faciliteren, moet zo’n plek net buiten het grondgebied van de uni vallen. Dit betekent ook dat de gemeente de asbak moet plaatsen. De universiteit kijkt ook voor andere campuslocaties naar dit soort gedoogplekken.

Debat: de rol van de uni bij geopolitieke conflicten

Wat kunnen en moeten universiteiten doen (of niet) bij oorlogen zoals in Oekraïne en Gaza? De een zegt dat een uni zich daar verre van moet houden, de ander wil een uitgesproken standpunt zien. Deze vraag staat centraal op een debatavond op donderdag 27 juni: De rol van universiteiten in geopolitieke conflicten. Er zijn vijf korte pitches en een discussie die onder leiding staat van Marc Pauly (onderzoeker en docent aan de Faculteit Wijsbegeerte). Het debat wordt gehouden in de Usva aan de Munnekeholm en is van 17.00 tot 19.00 uur.

Groningse studentenkoren succesvol op festival Schiermonnikoog

Het a-capellakoor van studentenmuziekvereniging Bragi, onder leiding van Rein de Vries, heeft afgelopen weekeinde de eerste prijs gewonnen tijdens het muziek- en zangfestival Schiermonnikoog. De tweede prijs ging eveneens naar een studentenkoor: Estrellas, onder leiding van Wilfred Reneman. De 65ste editie van het korenfestival op Schiermonnikoog werd zaterdag gehouden. Er deden twintig koren mee, waarvan de meeste afkomstig waren uit Noord-Nederland.

Sloop Nijenborgh 4 op schema

De verhuizing van onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering  uit Nijenborgh 4 naar de nieuwe Feringa Building ligt op schema. Dat betekent dat per 1 juli begonnen wordt met het slopen van de bouwdelen 5117 en 5118. Op die plek komt namelijk het tweede en laatste deel van de Feringa Building.   ‘Dat zal niet onmiddellijk zichtbaar zijn’, zegt portefeuillehouder middelen Esther Marije Klop. ‘Er wordt begonnen met het van binnenuit saneren.’ Nijenborgh 4 bevat namelijk veel asbesthoudende materialen.

RUG annuleerde vier evenementen tijdens Lustrumweek

De universiteit annuleerde vorige week vier Lustrumactiviteiten waar mensen een kaartje voor moesten kopen of zich voor op moesten geven. Volgens een woordvoerder is dat omdat minder dan 10 procent van de gehoopte aanmeldingen binnenkwam. Om welke evenementen het precies gaat, wil de universiteit niet zeggen. Ook weet ze nog niet wat voor gevolgen dit precies heeft voor de begroting van de al versoberde Lustrumweek. Het Lustrumfeest op vrijdag ging in ieder geval wel door. Daar waren 1035 van de 1900 kaarten verkocht. Uiteindelijk kwamen zo’n 750 mensen naar het Suikerunieterrein voor een feestje.

Kleinste stijging internationale studenten in bijna tien jaar

Het aantal internationale hbo- en universitaire studenten is dit studiejaar met 5 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar, meldt Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs. Dat is de laagste procentuele toename in bijna tien jaar. Opvallend is het sterk gestegen aantal inschrijvingen uit China (+23 procent). In totaal studeren er nu grofweg 128.000 internationale studenten aan een hbo- of wo-instelling, 16 procent van het totale aantal studenten. Bij de RUG zijn dit er 9429, oftewel 27,7 procent. Het is een marginale toename ten opzichte van vorig jaar (9422 studenten), terwijl het aantal nieuwe inschrijvingen juist daalde.

Gronings studententeam weer winnaar Batavierenrace

Het ACLO-studententeam van de RUG en Hanze heeft voor de derde keer op rij de Batavierenrace gewonnen, de grootste estafetteloop ter wereld. Het ACLO-team won de loop van de campus in Nijmegen naar die in Enschede met een tijd van 8 uur en 26 minuten. Dat was ruim voor de teams uit Wageningen (8 uur 56) en Eindhoven (9 uur 11).  De loop werd gehouden in de nacht van vrijdag op zaterdag over een oorspronkelijke afstand van 175 kilometer. Vanwege het slechte weer werden drie etappes afgelast, die niet werden meegenomen in het eindklassement.