Ad Valvas beklad met anti-Joodse leuzen en UvA belandt in donkerrode cijfers

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: magazines van Ad Valvas zijn beklad met anti-Joodse leuzen en Maastricht wil geen nieuwe Chinese beurspromovendi.

Gaza-activisten bekladden bladen van Ad Valvas

Foto: Ad Valvas

Tientallen, misschien honderden exemplaren van de laatste editie van Ad Valvas (de universiteitskrant van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam verschijnt naast online ook op papier) zijn beklad met teksten als ‘Fuck Israel’, ‘Fuck Zionism’ en ‘Stop supporting genocide’.

Het blad ligt op meerdere plekken op de VU in krantenbakken. De bekladders hadden het gemunt op het interview met drie Joodse studenten over de oprichting van een nieuwe Joodse studentenvereniging, antisemitisme waarmee ze te maken hebben en het gevoel van onveiligheid dat ze krijgen van de protesten op de campus.

Het woord ‘Joodse’ is soms doorgestreept en vervangen door ‘zionistische’. Teksten tegen Israël zijn op zich niet antisemitisch, schrijft Ad Valvas, mensen verantwoordelijk stellen voor wat Israël doet omdát ze Joods zijn, is dat wel.

Ad Valvas ging verhaal halen bij de organisatie van de Gazaprotesten. Maar die laat weten niks met het bekladden te maken te hebben. Ook de studentenvakbond SRVU, eveneens betrokken bij de Gaza-acties, zegt ‘dat wij zoiets nooit zouden doen’.

UvA belandt in donkerrode cijfers

De vijf grote faculteiten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) belanden volgend jaar stevig in de rode cijfers, blijkt uit de conceptbegroting 2025. En die tekorten lopen na dat jaar alleen maar verder op, bericht universiteitskrant Folia.

Vooral boven de bètafaculteit (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, de FNWI) hangen donkere wolken. Volgend jaar wordt die faculteit al geconfronteerd met een tekort van 8,7 miljoen euro.

De Faculteit der Geesteswetenschappen ziet een tekort van 5,5 miljoen. Met rechten, economie & bedrijfskunde en maatschappij & gedrag gaat het ietsje beter, maar ook die belanden in de rode cijfers. De faculteiten komen voor 2025 samen uit op een tekort van 18,5 miljoen, een verdubbeling van het tekort voor dit jaar.

De situatie wordt de komende jaren nog nijpender vanwege de bezuinigingen op het hoger onderwijs van een miljard euro die het kabinet heeft aangekondigd. Alleen dat al kan de UvA al op termijn 100 miljoen per jaar kosten. Minder inkomsten door een daling van het aantal internationals zijn in dat scenario verrekend.

Maastricht weigert Chinese beurspromovendi

De Universiteit Maastricht (UM) wil voorlopig geen nieuwe Chinese beurspromovendi. Beursverstrekker CSC (China Scholarship Council, onderdeel van het Chinese ministerie van onderwijs) geeft volgens de uni jonge onderzoekers uit het land te weinig geld om rond te komen: 1350 euro.

Dat ligt behoorlijk onder de norm van 1613 euro van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, stelt de universiteit. ‘Ook al zijn ze niet in dienst van de universiteit, we zien ze wel als personeel en daar hebben we een verantwoordelijkheid voor’, zegt rector Pamela Habibović in universiteitskrant Observant.

In Maastricht startten voorheen zo’n vijftig tot zeventig wetenschappers per jaar. Het huidige samenwerkingscontract liep in september 2024 af en wordt nu dus niet verlengd. Internationale samenwerking is heel belangrijk, zegt Habibović. ‘We willen verder praten over een nieuwe overeenkomst als het bedrag verhoogd wordt.’

5 COMMENTS

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties