
Actieplan van 1,8 miljoen om werkdruk te verlagen
De nood is hoog, weet ook het college van bestuur van de RUG. ‘We willen niet langer wachten’, zei rector magnificus Cisca Wijmenga eeder al in een commissievergadering van de universiteitsraad. ‘Iedereen zit met de handen in het haar. We moeten ontzorgen, as soon as possible.’
Het college van bestuur (cvb) legde daarom donderdag het Actieplan Onderwijs 2 voor aan de raad. Het cvb wil meer student-assistenten inzetten om docenten te ontlasten. Ook het aantal ‘embedded experts’ gaat omhoog; dat zijn professionals die het onderwijs binnen de faculteiten ondersteunen.
Tot eind 2021
De universiteit wil die groep uitbreiden met docenten van de Teaching Academy Groningen en specialisten van Educational Support and Innovation. Het plan moet zo snel mogelijk van start gaan en blijft van kracht tot eind 2021.
Voor de student-assistenten is 1,6 miljoen beschikbaar, voor de ’embedded experts’ 130.000 euro. Ten slotte is er nog 70.000 euro uitgetrokken voor training.
Het plan is bedoeld om de acute nood te lenigen. Het cvb werkt aan een transitieplan dat structureel in zal zetten op meer onderwijsondersteuning na 2021.
De universiteitsraad stemde donderdag unaniem in met het Actieplan.
Het bericht van Christien Boomsma is zeer onvolledig. Het College van Bestuur heeft namelijk vandaag een amendement van de Personeelsfractie op het Strategisch Plan van de RUG overgenomen. Dat amendement vroeg om het budget van de RUG voor werkdrukmiddelen (thans jaarlijks 5 miljoen euro) structureel en incrementeel met 1 miljoen per jaar te verhogen. Dat betekent 6 miljoen euro voor 2021, 7 miljoen voor 2022, etc. Dat was de reden waarom de Raad unaniem met het nieuwe Strategisch Plan heeft ingestemd.