RUG-student Natalie Voo weet alles van eten: ze komt uit de culinaire meltingpot Maleisië en is ook nog eens de dochter van een restaurateur. Om de week recenseert ze de studentvriendelijke horeca van Groningen. Deze keer: Pachamama.
Ik ben ervan overtuigd dat fusionkoken de toekomst heeft. Want waarom zou je jezelf willen beperken tot bepaalde kooktechnieken, smaken en ingrediënten? Sommige van de waanzinnigste gerechten die ik geproefd heb, waren culturele stamppotjes.
Neem de Nikkei-keuken, ontstaan toen een golf Japanse immigranten naar Peru kwam. Veel Japanse ingrediënten konden ze daar niet krijgen, dus moesten ze creatief omgaan met het lokale aanbod. Wel eens gehoord van Nobu, de restaurantketen waar de sterren graag gezien worden? Die maakte van Nikkei een wereldwijd fenomeen!
Dit is precies waarom ik zo dol ben op de gastronomie: achter elk gerecht zit wel een interessant verhaal en je kunt enorm veel leren over een cultuur door je in het eten te verdiepen. Ik stond dus te juichen toen ik hoorde dat Nikkei ook eindelijk naar Groningen zou komen.
Het eten
We begonnen met de zalmsashimi in romige tijgermelk – een saus van onder meer limoensap, ui en chilipeper die perfect combineerde met het sprankelende van de passievrucht en de koude, verfrissende wasabisorbet. Goddelijk!
Toen kwamen de hoofdgerechten: brisket met kimchi en mole en kabeljauw met olluco – een knolgewas dat wat smaakt naar biet – en rocotopepers. De brisket was zo heerlijk zachtgestoofd dat hij smolt in je mond, al waren de kimchi en de mole lastig te proeven. De kabeljauw was goed gegaard, maar stal de spotlight niet: dat deed de olluco, in laagjes afgewisseld met de pepers. Een fijne smaakexplosie.
De bediening
De bediening was aandachtig en helemaal top. Toen ik een vraag stelde over een van de ingrediënten en de ober daar niet goed uitkwam in het Engels, ging hij terug naar de keuken om uitleg te vragen. Daar scoor je punten mee. De sfeer was verfijnd, met zachte verlichting die perfect is voor een date of andere speciale gelegenheid. En hoe mooi is het dat Pachamama in de plaats is gekomen voor Donna’s Social Club? Dat kun je nog eens een upgrade noemen!
Mijn enige kleine zeurpuntje is dat het Nikkei-thema niet erg consistent doorgevoerd werd. Kimchi is immers typisch Koreaans en mole is typisch Mexicaans. Maar ach, desondanks is het een geweldige en unieke eetervaring in Groningen die je niet wilt missen.
Pachamama, Nieuwe Markt 7
Een elegant Japans-Peruaans fusionrestaurant vlakbij het Forum. Voor twee mensen waren we €62.50 kwijt.
Eindoordeel
Eten: 9/10
Presentatie: 9/10
Bediening: 10/10
Sfeer: 10/10