Studenten

Gratis naar de studenttandarts

Mond open en Wally zoeken

Tandarts te duur? Je kunt je gebit gratis laten checken door tandartsen in opleiding. Jij hebt minder kosten, de studenttandartsen patiënten om op te oefenen.
Door Michelle Gerssen

Check Your Smile

Je kunt nog tot en met 4 januari een gratis check-up plannen bij Check Your Smile van het CMT (periode is verlengd). Op de daaropvolgende behandelingen krijg je dan 25 procent korting. Blijf je bij het CTM voor de periodieke controles, dan word je altijd behandeld door dezelfde coassistent, ook als deze doorstroomt naar de master.

Gemiddeld blijft 30 procent van de patiënten die zich aanmelden voor Check Your Smile, vaste patiënt bij het CTM. Check Your Smile komt regelmatig terug, want nieuwe patiënten zijn altijd nodig.

Tientallen kleine tandartsunits staan opgesteld in strakke rijen. Lampen, beeldschermen en alle verontrustende apparatuur die daarbij hoort. Zelfs op het plafond, recht boven de tandartsstoelen, hangen de typische tandartsplaten: Zoek de Verschillen en Waar is Wally? De grote afwezige: het geluid van de boor.

Een behandeling is nog niet aan de orde, vertelt chef de clinique Henri Lohr van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) in het UMCG. ‘We zijn alleen bezig met check-ups voor Check Your Smile. De ‘tandartsen’, derdejaars bachelorstudenten tandheelkunde, doen alleen de controle. Boren – mocht dat nodig zijn – is voor een volgende afspraak.

Hier en daar zitten al mensen in een stoel. Een van die patiënten is Nina Fieten, student mariene biologie. Ze kon voor het eind van het jaar niet bij haar eigen tandarts terecht, maar ze wil graag weten of ze volgend jaar een tandartsverzekering nodig heeft. Of eigenlijk: of dat uit kan. Ze meldde zich daarom aan voor Check Your Smile, de gratis controle van het CTM van de RUG.

Tandartsbezoeken vallen namelijk buiten het basispakket als je boven de achttien bent en dus je moet er voor betalen. De kosten van een periodieke controle vallen nog wel mee; rond de twintig euro. Maar als uit die controle blijkt dat er flink wat aan je gebit moet gebeuren, dan ben je financieel verder van huis. En dan is het slim om een tandartsverzekering te nemen.

Ik lag ‘s nachts wakker van mijn kiespijn

Dat weet inmiddels ook student psychologie Wiljo Hoving. Tot zijn achttiende ging hij braaf naar de tandarts, maar toen hij daarna op kamers ging, schoten de halfjaarlijkse tandartscontroles er al snel bij in. Uiteindelijk is hij bijna twee jaar niet naar de tandarts geweest. ‘Geleidelijk kreeg ik steeds meer klachten, totdat het uiteindelijk echt niet meer ging. Ik lag ‘s nachts wakker van mijn kiespijn.’

Toen hij eindelijk dan toch maar een afspraak maakte, bleek dat het goed mis was: een aantal kleine gaatjes, maar ook twee complete wortelkanaalbehandelingen ondergaan. Dat betekent dat de tandarts een gat in de tand boort, de zenuw uit de tand haalt en het gat weer opvult. Kosten: driehonderd euro per behandeling. Ofwel: het is echt wel slim om jezelf regelmatig te laten checken.

Raakvlakken

Als je die controle bij het CTM in het UMCG laat doen, is dat zelfs helemaal gratis. Twee coassistenten kijken wat er moet gebeuren. Daarna bekijkt hun docent, die zelf tandarts is, of dit klopt. Bij een tweede afspraak leggen de student-tandartsen het behandelplan aan je voor en vertellen ze hoeveel het je gaat kosten.

Daarna kun je kiezen: wil je de behandeling bij het CTM laten doen, bij de student die je heeft onderzocht? Of ga je met dit plan naar je eigen tandarts? Het mes snijdt dan aan twee kanten: de studenten tandheelkunde kunnen oefenen met echte patiënten en voor andere studenten is het een manier om (weer eens) een bezoekje aan de tandarts te brengen.

Maar je laten behandelen door een tandarts in opleiding, is dat nou wel zo verstandig? ‘Het enige wat ik merk’, zegt Nina, ‘is dat het wat langer duurt dan een gemiddeld tandartsbezoek, omdat ze nog niet zo snel werken. Verder is het juist leuk dat je tandarts zelf ook nog student is; je hebt meer raakvlakken.’

Kroon

De coassistenten gaan secuur te werk. Ze volgen een bepaalde systematiek. ‘Heb je de anamnese al uitgevoerd?’ vraagt een van hen aan zijn collega. Het is een term die je in een normale tandartspraktijk niet snel zult horen, maar die onderdeel is van elke periodieke controle, bij elke tandarts. Alleen hoor je dat dan niet.

Heb je de anamnese al uitgevoerd?

Bij de check-up doen de leerlingtandartsen nog niets. Ze observeren alleen. Ze kijken naar de conditie van het gebit en vragen de patiënt naar zijn of haar gezondheid. Soms maken ze foto’s. Vaak röntgenfoto’s, maar ook zogeheten lichtfoto’s (zie foto). Die gaan in het dossier van de patiënt, de coassistenten en hun docent gebruiken ze om over het behandelplan te overleggen.

De bachelorstudenten voeren ook ‘simpele’ behandelingen uit, zoals gebitsreinigingen en vullingen. Als ze tegen grotere problemen aanlopen, verwijzen ze de patiënt door naar de coassistenten in de master. Die doen de moeilijkere behandelingen: wortelkanaalbehandelingen bijvoorbeeld, of het zetten van een kroon.

Aanvullend

Wiljo liet zijn tandarts diezelfde maand de eerste wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Voor de tweede behandeling en het vullen van de kleine gaatjes wachtte hij tot het volgende jaar, toen hij wél die aanvullende tandartsverzekering had afgesloten. Dat scheelde hem een paar honderd euro.

Een aanvullende tandartsverzekering voor een student met een normaal gebit kan niet uit, meent Wiljo. ‘Als je regelmatig naar de tandarts gaat en gaatjes op tijd laat vullen, zal het prima te overzien zijn.’ Dat is dan ook zijn advies aan zijn medestudenten. Advies dat hij zelf inmiddels ook trouw opvolgt. ‘Hoewel ik er wel op moet letten dat de controles er niet weer bij in schieten.’

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties