Statistiek in de kerk

Er zijn niet alleen veel te weinig studentenkamers, het ontbreekt de RUG ook aan voldoende college- en tentamenzalen. Columnist Casper Albers geeft college in een kerk, maar daar is niet iedereen blij mee.
Door Casper Albers

De universiteit groeit sneller dan dat de bakstenen om ons heen meegroeien. Dat er te weinig studentenkamers zijn, is inmiddels bekend. Paddepoel wordt volgebouwd met woontorens met honderden studentensuites van 25 vierkante meter met privé-badkamer en –keuken.

Een sterk signaal richting het niet-studerende deel van de bevolking dat studenten het eigenlijk juist veel beter hebben dan een paar decennia geleden. Toen moesten we ons behelpen met kamers van zo’n tien vierkante meter en gedeelde toiletten keukens. Het ware barre tijden. (Tip voor de projectontwikkelaar: halveer die studentenkamers en je hebt twee keer zo veel kamers. Als je die dan voor, zeg, 60 procent van de prijs van een grote kamer verhuurt, verdien je ook nog meer geld.)

Bommetje vol

Er zijn niet alleen te weinig studentenkamers. Er is ook een tekort aan werkruimtes. Onze groep heeft vacatures voor nieuwe docenten en promovendi, maar het gebouw zit bommetje vol. Misschien kunnen zij de nachtdienst draaien.

En genoeg tentamenzalen zijn er ook al niet, daarom worden de tentamens nu ook in het weekend en buiten de tentamenperiode gepland. Over een paar jaar is er dan wel een tweede Aletta Jacobshal, maar het ‘over een paar jaar is het wel goed’-argument is niet nieuw.

Stadskerk

Toen ik hier in 1993 kwam studeren, had ik mijn eerste tentamen in de oude sporthal op Zernike. Ook toen zei de universiteit dat er bijgebouwd werd. Tegen de tijd dat het gebouw eindelijk af was, was het al te klein. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar je wordt er ook niet vrolijk van.

Qua collegezalen is het nog beroerder. Voor een beetje goede collegezaal ben je al gauw 2,8 miljoen kwijt en dat kun je natuurlijk ook op een andere manier investeren. Zeker nu het halve Academiegebouw dicht is, wordt er creatief gezocht naar andere gebouwen waar een paar honderd studenten inpassen.

Ik mag dit jaar in de Stadskerk lesgeven. Volgens de website een gebouw ‘om Gods liefde te ontvangen, te beantwoorden en door te geven’, maar ik heb het eigenlijk alleen over statistiek. En Gott würfelt nicht.

Bouwmarkt

Ik had een furieuze student in de mailbox: als orthodox atheïst weigert hij voet te zetten in een religieus gebouw. Zijn grondwettelijke recht op areligieuze vrijheid was geschonden. Dit werd gebracht met een felheid die alleen overtroffen wordt in het zwartepietendebat.

Ik vraag me trouwens af of een gebouw religieus kan zijn, een gebouw kan niks geloven. Wat nu de Stadskerk is, was ooit gebouwd om dienst te hebben als een Karwei bouwmarkt. Ik heb nog geen klachten binnen van principiële anti-doe-het-zelvers.

Misschien moet de RUG maar doen wat de UvA vorig jaar deed: een grote collegetent op de campus plaatsen voor de tentamens. De dakloze internationals zijn verhuisd naar een oude school in Vinkhuizen, dus we hebben nu toch weer drie lege tenten over. Colleges in de kerk, tentamens in een tent. Straks bedenkt een bestuurder nog dat het Academiegebouw dan ook wel verkocht kan.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties