Steve en Jessica wonen nog maar twee dagen in het Rikkers-Lubbershuis, maar ze zijn bang dat de gemeente ze binnenkort op straat zet. ‘We hebben een brief gekregen van Studentstay – het kamerverhuurbedrijf –, met de waarschuwing dat we eruit gezet worden als we nog een keer teveel lawaai maken’, zegt Jessica.
‘We realiseren ons dat de buren zich ergeren aan onze feesten, maar sommige klachten zijn echt overdreven. We kunnen niet eens bellen in de tuin omdat ze zeggen dat we te hard praten’, zegt Steve.
Oneerlijk
De buren hebben vorige week een officiële klacht ingediend. Ze klagen over buitensporige feesten, roken, en slaan met deuren. Het plan was om de tijdelijke verhuurvergunning te laten intrekken. Dat mislukte.
Vera, een Duitse eerstejaars, zegt dat het niet eerlijk is om de studenten de schuld te geven: ‘We wonen hier met ongeveer vijftig studenten en we zijn vooral in de lounge en de tuin, grenzend aan de buren, omdat dat de enige plekken zijn met wifi. Als Studentstay of de huisbaas voor een wifinetwerk in het gebouw zou zorgen, zouden we meer in onze kamers zijn.’
Communicatie
Ed van den Brink is een van de ongelukkige buren. Hij geeft toe dat het probleem ingewikkelder is dan simpelweg een groep studenten die tot diep in de nacht doorfeesten.
De oorzaak ligt bij Studentstay en de eigenaar van het gebouw, de Schove Group: ‘Ze maken zich niet druk om de huurders en de regels van de gemeente; het enige dat ze interesseert is het opstrijken van de huur aan het eind van de maand.’
Van den Brink zegt dat deze situatie allang opgelost had kunnen zijn als er betere communicatie was geweest tussen de huisbaas en de huurders – vooral met betrekking tot de huisregels en de verhouding met de buren. ‘Als bedrijven zoals Studentstay willen bijdragen aan de huisvesting van een nieuwe golf internationale studenten, moeten ze het ook goed doen’, zegt Van den Brink.
Schove Group zegt niets te kunnen doen aan dit probleem. ‘Wij zijn de eigenaar, niet de huisbaas, dus we kunnen niets doen om dit probleem op te lossen.’
Rechter
Toch hoeven de studenten niet bang te zijn dat ze op straat gezet worden vanwege geluidsoverlast. Denise Zonnebeld van Frently, een consultancybureau dat gespecialiseerd is in huurrecht, zegt dat de procedure van huisuitzetting niet zo eenvoudig is.
‘Iemand uit huis zetten vanwege klachten van de buren is lastig’, zegt ze. ‘De enige die een huurder volgens de wet uit huis kan zetten is niet de huisbaas of de gemeente, maar de rechter.’