Universiteit

‘Yantai’ in 13 stappen

Het einde van de Chinese droom

Februari 2015

De Chinese droom

Het is februari 2015 als collegevoorzitter Sibrand Poppema een telefoontje krijgt. De Chinezen zoeken een buitenlandse partner om te werken met de China Agricultural University (CAU) en de stad Yantai.

CAU heeft twee campussen in Beijing met 20.000 studenten, maar ook eentje in Yantai met slechts 900 studenten. Waarom? Net nadat de CAU in 2003 een complete campus had gebouwd in Yantai, verbood een wetswijziging universiteiten om een campus te hebben in een andere provincie. De gebouwen staan al meer dan tien jaar leeg, maar er is ruimte voor 10.000 studenten. Misschien kan de RUG ze vullen?

Onmiddellijk reizen Poppema, decaan Jasper Knoester van de Faculty of Science and Engineering en alumnus Whang Li Zheng van CAU naar Yantai om poolshoogte te nemen. ‘Het was nog mooier dan ik dacht’, zegt Poppema later.

Zes weken na dat eerste telefoontje tekent de RUG een intentieverklaring tijdens een handelsmissie naar China met Mark Rutte.

Lees meer

25 Juni 2015

De u-raad voelt zich overvallen

Het moet allemaal razendsnel. Want de Chinezen willen al in 2016 beginnen met colleges.

In juni krijgt de u-raad ineens de plannen ter goedkeuring voorgeschoteld. Het personeel is tegen en wil meer tijd om het dossier te onderzoeken, maar de studenten zijn voor als Poppema belooft de academische vrijheid te garanderen en te zorgen voor voldoende vervangend personeel. Maar bij het personeel is onvrede over de manier waarop ze overvallen zijn. Ze voelen zich ‘vernacheld’, zeggen ze in een interview.

Lees meer

27 oktober 2015

‘Yantai’ wordt officieel

In het bijzijn van koning Willem Alexander en de Chinese president Xi Jinping tekent collegevoorzitter Poppema een overeenkomst met vertegenwoordigers van de CAU en de stad Yantai.

Dan wordt ook duidelijk dat het avontuur een jaartje uitgesteld kan worden. Er is namelijk een wetswijziging nodig. De oude wet vereiste dat Chinese studenten in Yantai 25 procent van hun studietijd in Nederland zouden doorbrengen en daar wil de Chinese regering niets van weten.

Lees meer

1 november 2015

Poppema lijkt niet te stoppen

De kritiek op de plannnen zwelt aan. De SP stelt Kamervragen, de minister van Onderwijs stelt dat de academische vrijheid gewaarborgd moet blijven en dat er geen publiek geld naar China zal gaan.

Personeel én studenten blijven vragen stellen over de werkdruk en de academische vrijheid. Maar collegevoorzitter Poppema lijkt niet te stoppen. In een interview stelt hij ‘Yantai gaat gewoon door’.

Lees meer

14 april 2016

Vertraging door de Chinezen

De RUG wil door, maar de aanvraag voor de oprichting van Groningen University Yantai wordt alsmaar niet behandeld door het Chinese ministerie van onderwijs. Dat betekent dat de colleges pas in 2017 zullen kunnen beginnen.

Lees meer

14 december 2016

Vertraging door de Nederlandse overheid

Als de Chinezen eindelijk hun akkoord hebben gegeven, loopt het plan opnieuw vertraging op. De Nederlandse overheid zal de benodigde wetswijziging pas in de zomer van 2017 behandelen. En dat betekent dat de colleges pas in 2018 kunnen beginnen.

Lees meer

22 februari 2017

Sleutelmoment: de u-raad krijgt instemmingsrecht

Op aandringen van de VVD is de wet die het Groningse avontuur in Yantai mogelijk moet maken, tóch sneller behandeld in de Tweede Kamer. Die stemt in, na een kleine wijziging die eist dat transnationaal onderwijs alleen mogelijk is als de academische vrijheid gegarandeerd is.

Om de aanhoudende kritiek te bedwingen, doet Poppema ook iets opmerkelijks. Hij geeft de u-raad, die tot dan toe alleen adviesrecht had over de Chinese plannen instemmingsrecht. En dat betekent dat de u-raad het laatste woord krijgt.

Lees meer

31 mei 2017

Het charmeoffensief

Het college van bestuur doet er alles aan om de weifelende u-raadsleden, studenten en andere betrokkenen te overtuigen. In mei gaat een grote delegatie naar Yantai om de campus met eigen ogen te zien. Duidelijk wordt ook dat de RUG al één tot twee miljoen aan private middelen in de voorbereidingen heeft gestopt.

Lees meer

24 augustus 2017

De u-raad is tegen

Tot grote schrik van het college van bestuur, keert de u-raad zich in augustus 2017 tegen de plannen voor Yantai. De redenen zijn divers. Ondanks de aanhoudende geruststelling van Sibrand Poppema, blijven er zorgen over de academische vrijheid. Studenten vrezen voor de kwaliteit van het onderwijs. De werkdruk onder het personeel is groot. En wie gaat de kwaliteit hier waarborgen, als goede docenten naar China verdwijnen?

Het college van bestuur moet de plannen aanpassen, wil het zijn zin krijgen.

Lees meer

15 november 2017

Yantai 2.0

Eindelijk ligt er dan een nieuw plan. In Yantai 2.0 is meer aandacht voor kwaliteit boven kwantiteit, blijkt dat de provinciale overheid in China met meer geld over de brug komt en worden maatregelen toegezegd om de academisch vrijheid te waarborgen. Over de hele linie belooft de RUG het wat rustiger aan te doen en de nieuwe campus kalm op te bouwen. Nieuw is ook een exitstrategie voor het geval de RUG zich na vestiging toch terug wil trekken.

De u-raad vindt het plan beter, maar is nog altijd niet honderd procent overtuigd. Stemming laat nog op zich wachten.

Lees meer

23 november 2017

Oeps, een partijsecretaris

Het nieuwe plan is beter, vindt de u-raad als die Yantai 2.0 bespreekt. Maar de onrust is groot als blijkt dat er een partijsecretaris van de Chinese Communistische Partij in het bestuur van de University of Groningen Yantai (UGY) zitting krijgt, na een besluit van de Chinese overheid.   Poppema benadrukt dat deze geen invloed zal hebben op de academische vrijheid op de branch campus. ‘Alle vrijheden die bij een international joint university horen, blijven’, zegt hij. Maar of dat helpt?

Lees meer

14 januari 2018

Een laatdunkende beoogd president

Een artikel in de Volkskrant zorgt voor ophef. Daarin laat de beoogde president van de University of Groningen Yantai (UGY) zich nogal laatdunkend uit over het democratische proces aan de RUG. Dat jongeren mogen meebeslissen gaat hem al helemaal boven de pet. ‘De Groningse faculteitsraden hebben ingestemd, dus er is draagvlak, maar er komt geen einde aan die Nederlandse besluitvorming.’

Lees meer

29 januari 2018

Het doek valt voor ‘Yantai’

Studentenpartij Lijst Calimero kondigt in een persbericht aan dat de partij geen heil ziet in Yantai en het plan geen steun zal geven. Samen met de kritische Personeelsfractie en de Democratische Academie Groningen (DAG), zijn ze goed voor zestien van de 24 zetels in de raad, wat betekent dat Yantai geen instemming van de u-raad zal krijgen. Voor het college van bestuur zit er niets anders op. Een uur later komt de officiële verklaring. De RUG trekt zich terug, omdat er onvoldoende draagvlak is vanuit de universiteit zelf. Wel wil de RUG nog ‘andere vormen van samenwerking’ onderzoeken.

Lees meer

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties