Onderzoek is voor een groot deel afhankelijk van onderzoekssubsidies van onderzoeksfinancier NWO, uit Europa of van maatschappelijke organisaties als KWF Kankerbestrijding. Als een van de acht UMC’s in Nederland, zou het UMCG daarvan 12,5 procent binnen moeten halen, vindt de raad van bestuur. Maar in de praktijk haalt de instelling dit bedrag niet.
‘Er is steeds meer concurrentie, waardoor de kans terugloopt dat een aanvraag wordt goedgekeurd. Het UMCG kan meer uit de markt halen’, zegt directeur Bert Schoenmaker van de afdeling Bedrijfsvoering Onderzoek & Onderwijs.
Lobbyisten
De nieuwe Research Funding Strategy moet ervoor zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Volgens het plan dat is voorgelegd aan de O&O-raad gaat het UMCG extra inzetten op professionele lobbyisten die in Den Haag en Brussel de speerpunten van het UMCG aan de man brengen, zoals Healthy Ageing of preventie.
Ook de agenda van het UMCG zelf wordt aangepast. ‘We moeten besluiten voor welke subsidies we echt gaan lopen,’ zegt Schoenmaker. ‘Maar dat betekent dat we ook moeten bepalen voor welke subsidies we níet gaan.’
Training
De Grant Support Hub, die medewerkers bij het schrijven van onderzoeksaanvragen ondersteunt, kan ook meer doen. Dat betekent beter informeren van onderzoekers, het geven van trainingen en adviseren over het effectief besteden van eenmaal binnengehaald geld. ‘We moeten onze stinkende best doen om even harder te lopen dan andere partijen om ons aandeel te halen,’ aldus Schoenmaker.
Er is ook kritiek op de plannen. Voorzitter Marcel Ruiters van de O&O-raad vraagt zich af of groei überhaupt wenselijk is. ‘Er vallen veel publieke fondsen weg waardoor er minder te halen is. Nu staat er in het plan dat we daarom meer uit Europa moeten halen. Maar de vraag is of dat haalbaar is.’