Het initiatief komt van de studenten uit de faculteitsraad. Zij meenden dat de RUG niet kon achterblijven in de landelijke discussie over genderneutraliteit. ‘We hebben transgenders rondlopen op de faculteit. Door de wc’s genderneutraal te maken, hoeven zij überhaupt de keuze tussen mannen en vrouwen niet meer te maken. Als je daar iemand een gerust gevoel mee kan geven, is dat positief’, zegt studentlid Femke Salverda.
Extra trap
Daarnaast is er een praktisch argument. Op de tweede verdieping is alleen een mannen-wc. Omdat veel mensen geen zin hebben om een extra trap te lopen, wordt die in de praktijk door mannen en vrouwen gebruikt. Ook op de eerste verdieping trekken studenten zich al weinig aan van de genderbordjes.
Het faculteitsbestuur honoreerde Salverda’s verzoek en besloot dat de hele eerste en tweede verdieping genderneutraal worden. Behalve het veranderen van de bordjes zijn daar nog meer eisen waaraan moet worden voldaan. In elk toilet moet een prullenbakje en er moeten genoeg wastafels zijn.
Zittend plassen
Decaan Lodi Nauta grapte eerder in de raad dat er bij de mannelijke helft van de faculteit ook een gedragsverandering nodig is: plassen moet voortaan zittend, niet meer staand. Hoe je de heren zover krijgt, is nog de vraag. Salverda grinnikt. ‘Misschien moet er een bordje bij.’
Overigens is nog niet iedereen klaar voor de genderneutrale revolutie. ‘Er zijn ook medewerkers en studenten die de toiletten graag gescheiden houden’, zegt portefeuillehouder middelen Marga Hids van de faculteit. Voor hen blijven de wc’s op de begane grond voorlopig zoals ze zijn.