Bijna veertig medewerkers ondertekenden de open brief van de groep ReThink RUG. In de brief, die sinds maandag circuleert binnen de universiteit, schrijft de groep verbaasd te zijn dat het RUG-bestuur achter de benoeming van Duisenberg staat.
‘Dezelfde Duisenberg die als Tweede Kamerlid voorstelde dat de KNAW onderzoek zou moeten doen naar de politieke kleur van wetenschappers. Dezelfde Duisenberg die een verdere vermarkting van de universiteit voorstaat, die opleidingen meer “vraaggestuurd” wil maken en die wil dat “pretstudies” (veelal: geesteswetenschappen) afgeschaft worden’, aldus de briefschrijvers.
De opsomming gaat verder: ‘Dezelfde Duisenberg die de tweede geldstroom eerst en vooral op een eenzijdig ingevulde “maatschappelijke relevantie” wil sturen, en zo een nog grotere invloed van de overheid in academisch onderzoek voorstelt. Dezelfde Duisenberg die de opbrengsten uit het leenstelsel, die eerder door minister Bussemaker aan extra staf was toegekend om de werkdruk te verlagen, vooral in technische universiteiten wil steken.’
Internationalisering
Duisenberg werd eind augustus benoemd tot voorzitter van de universiteitenvereniging, waarvan RUG-bestuurder Sibrand Poppema de vicevoorzitter is. De VVD’er zet zich in voor meer internationalisering in het hoger onderwijs en is voorstander van de plannen voor een RUG-campus in Yantai. Toch vinden de briefschrijvers de steun voor de benoeming niet passen bij eerdere woorden van het RUG-bestuur.
‘We willen graag van het college van bestuur horen wat hun overwegingen zijn geweest, en of ze ook de spanning zien met de zorgen die twee jaar geleden zijn geuit. Deze benoeming lijkt daar haaks op te staan’, zegt Thijs Lijster, universitair docent kunst- en cultuurfilosofie, en de eerste ondertekenaar van de brief.
Twee jaar geleden schreef de groep van ReThink RUG, vernoemd naar de organisatie in Amsterdam van UvA-medewerkers die destijds hervormingen eisten in de organisatie van het onderwijs en onderzoek, ook een open brief. Toen maakten de tweehonderd ondertekenaars zich zorgen over de beperkte medezeggenschap en overmaat aan bureaucratie binnen de universiteit.
Poppema liet toen weten dat ook hij ook vond dat er sprake was van te veel werkdruk en bureaucratie, maar dat het gevecht door de VSNU in Den Haag moest worden gevoerd. ‘Hoe valt dat te rijmen met de benoeming van Duisenberg nu? Dat is juist een handreiking naar de vermarkting van universiteiten. Het gaat ons niet om de persoon, maar hoe past die benoeming bij de visie van wat een universiteit moet zijn?’, vraagt Lijster zich af.
RUG-woordvoerder Jorien Bakker bevestigt dat het universiteitsbestuur de brief heeft ontvangen. Een reactie volgt nog, zegt zij.
Momentum
Het is voor het eerst sinds twee jaar dat ReThink RUG weer van zich laat horen. ‘We hebben destijds discussiebijeenkomsten gehad, daarna is er weinig gebeurd. Dat heeft te maken met tijdgebrek en dat iedereen weer met zijn werkzaamheden doorgaat. Er zit geen organisatie achter’, reageert Lijster. ‘Er was toen een momentum dat er later niet meer was. Maar het heeft wel voor een bewustzijn gezorgd. Dat mensen iets meer geneigd zijn om kritisch te reageren op maatregelen die over ze worden uitgestrooid, en niet alles voor zoete koek slikken.’
De open brief is geïnspireerd door de petitie die in Amsterdam door ReThink Uva werd gehouden tegen de benoeming van Duisenberg. De petitie werd door bijna 5000 personen getekend.
Update: Poppema onderschrijft als vice-voorzitter van de VSNU een persbericht van de universiteitenvereniging over de benoeming. Daarin staat: ‘Duisenberg is iemand met een sterke motivatie om de publieke zaak te dienen – met name het Hoger Onderwijs – en iemand die verbinding tussen de universiteiten en hun maatschappelijke omgeving wil versterken. Naast zijn materiekennis is zijn brede maatschappelijke ervaring met politiek, overheid en bedrijfsleven zeer waardevol, net als de daarbij behorende netwerken. De benoeming van Pieter Duisenberg heeft plaatsgevonden in de overtuiging en vanuit het volste vertrouwen dat hij de belangen van onze universiteiten met kennis van zaken en hart voor de zaak zal behartigen.’