Selwerd III op de schop
Bye bye flatbar
Selwerd III gaat op de schop. De studentenflat wordt gemoderniseerd en wonen wordt luxer. Maar ook moet de flatbar het veld ruimen.
De flat is niet populair om haar faciliteiten, maar langdurige bewoners, zoals Koos Brandon Bravo en Jochem Pouw, blijven er om de gezelligheid, het snelle internet en natuurlijk de flatbar.
Het jaarlijkse driedaagse flatfeest, waarbij de bar wordt uitgebreid met karaokehok en cocktailbar, is voor veel flatbewoners een hoogtepunt.
Brandon Bravo en Pouw hebben in hun Selwerdjaren aardig wat gekke dingen gezien, zoals een hottub op het plein voor de flat en een doe-het-zelf kroegje op een van de gangen.
Op 7 juli wordt de laatste baravond gehouden.
Leestijd: 9 minuten (1515 woorden)
Van een afstandje is te zien dat op veel verdiepingen van de studentenflat aan de Duindoornstraat al een aantal kamers leegstaat: gordijnen en contouren van meubels ontbreken daar. De bewoners van Selwerd III moeten uiterlijk 31 januari 2018 vertrokken zijn. Veel studenten vertrekken al voor het begin van het nieuwe semester, om de toestroom van een nieuwe lichting studenten voor te zijn.
Zo ook Koos Brandon Bravo (24), student cultureel erfgoed. Tussen de bezichtigingen door heeft ze wat tijd vrijgemaakt om te vertellen over de flat en haar geliefde bar, waar ze sinds 2015 actief is.
Tijdens haar studie in Amsterdam belandde Brandon Bravo al regelmatig in de flatbar. Haar toenmalige vriend woonde namelijk in de studentenflat. Toen ze voor haar stage langere tijd naar Groningen moest, was de keuze voor een woonplek al snel gemaakt.
Terwijl veel bewoners de Selwerdflats als een tussenstation zien, besloot Brandon Bravo juist langer te blijven. ‘Ik werd al snel nestor van mijn gang en daarna lid van de barcommissie, waar ik nu in het bestuur zit’, vertelt ze. ‘Deze verantwoordelijkheden wilde ik niet zomaar stopzetten.’
Flitsend internet
De Selwerdflats zijn berucht. Niet alleen om de vermeende gezelligheid, maar ook om het snelle internet. In 1996 werd het Flitsnetwerk aangelegd, dat de flats via glasvezelkabels met het rekencentrum van de RUG verbindt. Zo zijn alle kamers direct aangesloten op het netwerk van de universiteit. Dit was een van de redenen waarom Jochem Pouw (34) er in 2002 kwam wonen.
Vijftien jaar later woont Pouw er nog steeds en is daarmee – op zijn Selwerds gezegd – een echt ‘flatfossiel’. Na vier jaar op de vierde verdieping kon de geluksvogel in de laagbouw naast de flatbar terecht. Daar heeft hij een ruime woonkamer en twee slaapkamers tot zijn beschikking. Alleen de keuken, het sanitair en de tuin deelt hij met iemand anders. Een wereld van verschil in vergelijking met de gangen in de flat, waar vijftien bewoners één keuken, woonkamer en een aantal douches en wc’s delen. ‘Als ik niet hier beneden was gaan wonen, was ik waarschijnlijk veel eerder weggegaan’, zegt hij zittend in zijn tuin.
Gronings studentenerfgoed
Een verhuizing uit de laagbouw stond eigenlijk niet op Pouws kortetermijnplanning. ‘Het is niet per se de mooiste plek, maar het is heel gezellig’, zegt hij. ‘Door de constante aanloop van mensen spreek je altijd wel iemand. Zolang ik hier woon, zijn er al plannen om iets met de flat te doen. Op een gegeven moment ga je dat met een korreltje zout nemen.’
Naast de gezelligheid is het de flatbar die Selwerd III zo’n bijzondere woonplek maakt voor studenten, denkt Brandon Bravo. ‘Met de flatbar verdwijnt er een stukje Gronings studentenerfgoed. Na de verbouwing komt er wel weer een nieuwe recreatieruimte, maar deze zal niet te vergelijken zijn met de huidige flatbar, die volledig gerund wordt door bewoners. De kans is groot dat de nieuwe voorziening geëxploiteerd gaat worden door een externe partij’, legt de studente uit.
De flatbar van nu bestaat sinds 1991. ‘Daarvoor was er een recreatieruimte op de tiende verdieping, maar dit leverde te veel overlast op, onder andere door zooi die naar beneden werd gegooid. Bij een kleine renovatie in 1991 verhuisde de bar naar de garage voor motorfietsen, hier op de begane grond’, zegt Brandon Bravo terwijl ze wijst op de vervaagde, maar nog net zichtbare witte strepen op de vloer.
Vieze vondsten
De flatbar is volgens de studente goed te vergelijken met een studentenvereniging. ‘Het is een gezellige club mensen, de drankprijzen zijn laag en daarnaast zijn er een pooltafel en een voetbaltafel.’ Ook Pouw ziet overeenkomsten met een verenigingskroeg. ‘Ik heb ooit overwogen om lid te worden van een vereniging, maar heb dit uiteindelijk niet gedaan: ik had al zoveel vrienden die ik van de flatbar kende. Het is echt net een tweede huiskamer.’
Volgens Brandon Bravo is de bar zelden afgeladen. Behalve tijdens het jaarlijkse flatfeest, een driedaags evenement eind mei of begin juni. De studente keek er elk jaar weer reikhalzend naar uit. ‘Er waren dan altijd bandjes en dj’s, de bar werd helemaal omgebouwd en uitgebreid met een karaokehok en een cocktailbar in de fietsenstallingen.’ Op het afbladerende behang aan de muren van de bar zijn nu schedels en cowboyhoeden te zien: restanten van het vorige flatfeest dat een westernthema had.
Flatliefdes
Dat dicht op elkaar wonen in een studentenflat een goede voedingsbodem kan zijn voor een lang en gelukkig huwelijk, bewijzen Evert-Jan Bakker en zijn vrouw Esther. Ze ontmoetten elkaar in Selwerd I. Evert-Jan ging in 1979 op de negende verdieping wonen en het beviel goed. ‘Hoewel het soms minder leuk was om met zoveel mensen opgepakt te wonen, zag ik geen reden om weg te gaan. Een goede vriend van me woonde ook op de gang en we hadden een leuke eetgroep waar we iedere avond mee aten.’
Evert-Jan had het er zo naar zijn zin dat hij er vijf jaar later nog woonde. Er kwamen toen vier nieuwe eerstejaarsstudentes op de gang wonen, onder wie Esther. ‘Esther en een vriendin van haar voegden zich bij onze eetgroep. Niet veel later ontstond er een groepje waarmee we elke dag om half tien een avondwandeling gingen maken. Dan haalden we Esther op uit haar kamertje waar ze altijd hard aan het studeren was.’
Uit de avondwandelinggroep zijn uiteindelijk, naast Esther en Evert-Jan, nog drie andere stellen ontstaan die ook allemaal nog samen zijn. Allen woonden ze op dezelfde gang op de negende verdieping van Selwerd I. ‘Wij zien twee van deze stellen nog regelmatig’, vertelt Evert-Jan.
Hij en Esther denken dat een studentenflat als in Selwerd een logische ontstaansplek is van langdurige relaties en hechte vriendschappen. ‘Je leert elkaar goed kennen, op een realistische manier. Het is heel anders dan iemand aan de haak slaan in de kroeg. Je ziet elkaar ook als je er minder florissant uitziet, bijvoorbeeld ’s ochtends in je nachtjapon onderweg naar de douche. Bovendien is iedereen die er woont op een leeftijd dat de vlam al snel in de pan slaat’, zegt Evert-Jan lachend.
Maar het leven in Selwerd III kende meer hoogtepunten dan alleen de flatfeesten. Pouw heeft een hoop onvergetelijke momenten meegemaakt. Zoals die keer dat er een hottub op het plein voor de flat verscheen, compleet met vuurton. Of dat jaar waarin een bewoner op een van de gangen een kroegje runde. Of toen een bewoner door een schoonmaker uit zijn brandende kamer moest worden gered.
Hoewel overlast van andermans rommel een veelvoorkomend probleem is in de studentenflats, liep het recentelijk op een van de gangen echt de spuigaten uit. ‘Bewoners klaagden over stank en ongedierte, en gingen op zoek naar de oorzaak. Ze kwamen uit bij een kamer tjokvol vuilnis met in het midden zelfs een tv die nog aanstond’, vertelt Brandon Bravo. Op haar telefoon toont ze een foto van een kamer waarin je tot je aan je knieën in de bierblikjes zou staan. ‘Hier waren de schoonmakers al op de helft’, zegt ze er nog bij. Wat bleek: de oud-bewoner van de kamer had nooit zijn contract opgezegd om zijn rommel maar niet op te hoeven ruimen, terwijl hij zelf al jarenlang ergens anders woonde.
Afscheid
Volgend jaar dus geen flatfeest, maar wel het lawaai van bouwvakkers en machines. De nieuwe kamers worden een stuk groter en alle bewoners krijgen hun eigen sanitaire voorzieningen. De keukens blijven wel gedeeld, maar dan door zes bewoners in plaats van vijftien.
Hoewel Pouw en Brandon Bravo de flatbar gaan missen, begrijpen ze de verbouwing wel. ‘Dit had Lefier eigenlijk al veel eerder moeten doen. De meeste bewoners vinden het niet erg dat ze moeten verhuizen en komen na de verbouwing ook niet meer terug’, zegt Pouw. ‘Er moet echt iets aan het gebouw gebeuren. Ik heb de afgelopen tweeënhalf jaar zo vaak monteurs moeten bellen omdat er weer eens iets stuk was. Het wordt vast allemaal wat minder bagger, maar aan de andere kant heeft het rauwe randje ook weer zijn charme’, voegt Brandon Bravo lachend toe.
De barcommissie heeft besloten om de laatste baravond, op 7 juli, simpel te houden. ‘Dat scheelt ons een hoop georganiseer. We verwachten wel zo’n honderd bewoners en oud-bewoners, dat is al leuk genoeg, dan hoef je geen toeters en bellen meer’, zegt Brandon Bravo. Wie toch nog op een speciale manier afscheid wil nemen van de flatbar, kan er op 30 juni en 1 juli terecht voor live optredens.
En wie maar geen genoeg kan krijgen van de studentenflats uit de jaren zeventig, inclusief flatbar, kan altijd nog terecht bij Selwerd II. Als de verbouwing aan de Duindoornstraat achter de rug is, staat die studentenflat ook nog op de rol. Maar het duurt vast nog even voor het zover is.