Universiteit

Student & u-raad

Stemmen op Henk omdat Jan dat zei

Maandag beginnen de verkiezingen voor de universiteitsraad, ‘het parlement van de RUG’. Maar studenten staan niet te trappelen om een stem uit te brengen op SOG, Lijst Calimero of DAG, zo wijst een enquête van de Universiteitskrant uit.
Door Rob Siebelink / Animatie door Nicole Aldershof en Wouter Hoogland

Maandag 15 mei beginnen de verkiezingen voor de universiteitsraad. Die duren tot en met vrijdag 19 mei.

Studenten kunnen op drie partijen stemmen: SOG, Lijst Calimero of nieuwkomer DAG.

De afgelopen jaren was de opkomst onder studenten – om en nabij de 30 procent – nogal bedroevend.

Het wordt dit jaar niet veel anders. Uit een peiling van de UK blijkt dat 66 procent van de studenten niet de moeite neemt om een stem uit te brengen.

Reden is vaak onbekendheid met de u-raad en standpunten van de partijen.

Volgens de UK-peiling blijft SOG de grootste studentenpartij.

Leestijd 5 minuten (862 woorden)

Waarom stem je op Studenten Organisatie Groningen (SOG)? ‘Omdat ik de andere twee partijen nog kutter vind.’ Waarom stem je op Calimero? ‘Omdat Jan zei dat Henk daarin zit.’

Zomaar twee antwoorden die studenten gaven tijdens de enquête die de Universiteitskrant liet uitvoeren in de aanloop naar de verkiezingen van de universiteitsraad van de RUG.

De verkiezingen leven niet onder studenten, zo blijkt telkens weer. Twee jaar geleden vulde 30 procent van de studenten het digitale stembiljet in, vorig jaar daalde dat naar 27,9 procent. ‘Schandalig laag’, zei rector magnificus Elmer Sterken over de schrale opkomst.

‘Geneuzel’

Gaat dat dit jaar veranderen, wellicht door de komst van de nieuwe partij DAG (Democratische Academie Groningen) die weer ‘politieke zaken’ in de u-raad aan de orde wil stellen? Geen ‘geneuzel’ over kwesties waar iedereen het toch wel over eens is, zoals meer studieplekken en langere openingstijden van de UB, maar kwesties die de student volgens DAG ‘echt beroeren’: de verengelsing van de universiteit en de plannen van de RUG voor een campus in het Chinese Yantai?

Onwaarschijnlijk, zo blijkt uit de enquête die de UK een week geleden onder vierhonderd studenten (driehonderd Nederlandse, honderd internationals) hield op Zernike en in de Groninger binnenstad. Want de universiteitsraad blijft, ondanks alle pogingen om de bekendheid en de betrokkenheid te vergroten, voor veel studenten een mistig gebeuren: 80 procent weet niet precies wat de u-raad is of doet.

Geen idee

Twee op de drie studenten geven aan dat ze dit jaar niet gaan stemmen, 66 procent. Van hen weet zo’n 40 procent niet dat er überhaupt verkiezingen zijn, eveneens 40 procent heeft geen idee waar de studentenpartijen voor staan en wat ze willen. Ruim 11 procent ‘boeit de verkiezingen niet’, terwijl een kleine 8 procent zegt dat ‘ik gewoon wil studeren’.

Uit de UK-peiling blijkt dat SOG, nu met zes zetels in de u-raad, de grootste studentenpartij blijft. Van alle respondenten zegt 12 procent een stem op SOG uit te brengen. Lijst Calimero (nu 5 zetels) volgt op gepaste afstand (5,1 procent), nieuwkomer DAG zit op de achterbumper (4,1 procent). Lijst Sterk, nu nog met één zetel vertegenwoordigd, keert na deze verkiezingen niet meer terug in de universiteitsraad, want de partij heeft zich teruggetrokken.

De UK legde ook een aantal stellingen voor, deels afgeleid uit de programma’s van de drie partijen.

Stellingen:

De RUG moet standaard colleges in het Engels geven

 

Een RUG-campus in het Chinese Yantai is een goed idee

 

Tentamens moeten alleen overdag worden gegeven, niet ‘s avonds of in het weekend

 

De RUG moet gratis lessen Engels aanbieden aan alle studenten

 

Het College van Bestuur moet worden gekozen, niet benoemd

 

Afgetekend

Onder internationals zijn de uitkomsten nog meer afgetekend. Bijna 76 procent zegt niet te gaan stemmen. Ook hier is onbekendheid met de verkiezingen en de standpunten van de partijen de voornaamste reden.

De naamsbekendheid van SOG onder studenten van over de grenzen is het hoogst (34 procent kent de partij), Calimero scoort ruim 25 procent. DAG heeft onder internationals nog een flinke inhaalslag te maken; niet meer dan 3,2 procent van hen kent de nieuwkomer.

Jaren zestig: de roep om meer democratie

Democratie, medezeggenschap en openheid op de universiteit zijn geen vanzelfsprekendheid, maar werden zwaar bevochten. Vooral in de jaren zestig van de vorige eeuw waren er soms heftige studentenprotesten, bezettingen (zie foto, de bezetting van Het Maagdenhuis in Amsterdam in 1969) en confrontaties met de politie. Ook in Groningen roerden studenten zich die jaren, sterk beïnvloed door de toenmalige Communistische Partij Nederland (CPN) en de invloedrijke Groninger Studentenbond (GSb).

 

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties