De leden hebben veel kritiek op de gang van zaken aan de RUG, blijkt uit het partijprogramma dat de UK in handen heeft gekregen. ‘De universiteit is een bedrijf geworden, haar rector een topmanager met bijbehorend salaris, wetenschappers zijn onderzoeksproducenten en studenten consumenten’, staat in het programma.
Volgens het stuk vertegenwoordigt DAG een ‘grote groep studenten die zich zorgen maakt over het huidige beleid van de RUG’. Van democratie is volgens de leden geen sprake aan de universiteit. ‘De echte beslissingen zijn al lang genomen voordat medezeggenschapsraden ervan horen. Beleidsstukken zijn vertrouwelijk en kritiek in de media is uit den boze.’
Stopcontacten
De RUG moet transparant worden, vinden de leden, en centrale en facultaire bestuursleden voortaan democratisch verkozen door medewerkers en studenten. ‘Wij willen aantonen dat het belang van studenten niet ophoudt bij stopcontacten in de UB of toiletmogelijkheden bij tentamens’, aldus de partij.
DAG wil verder dat de ‘megalomane’ plannen voor de campus in Yantai worden opgeheven, dat er meer vaste aanstellingen komen voor docenten en onderzoekers, dat de verengelsing van het onderwijs kritisch wordt geëvalueerd, en dat de positie van Dean of Industry Relations verdwijnt.
Opzetje
‘We staan nog aan het begin van de oprichting’, reageert Jasper Been, een van de leden van DAG. ‘Het programma dat jullie hebben is een opzetje, we werken het nog uit. Zodra het klaar is, komen we met een persbericht’, zegt hij.
Been, die bestuurslid is van DWARS (de jongerenorganisatie van GroenLinks), wil verder alleen vertellen dat de partij zich heeft aangemeld voor de universitaire verkiezingen die in mei worden gehouden. Studenten en medewerkers kunnen dan de nieuwe leden kiezen voor de universiteitsraad, de faculteitsraden en de dienstraden.
In het programma geeft DAG aan dat het streeft naar verandering. ‘De gewonnen zetels dienen als middel om een bredere discussie onder studenten op gang te brengen. Het hoofddoel is dan ook het informeren van studenten, zodat ze kunnen meediscussiëren over de vraag waartoe de universiteit op aarde is.’