Heel groot in het piepklein

Feringa gelauwerd

Eerste slide: Voorpagina met Chapeau en kop

Robots: te land, ter zee en in je bed

Gotta love ’em!

1 Robotica aan de RUG
1-1 intro

Bouwen aan robots en nadenken over hun toekomst. Aan de RUG gebeurt het volop. Hoe ver zijn we eigenlijk, in een wereld waar zelfrijdende auto’s allang niet meer futuristisch zijn en de Albert Heijn met de invoer van zelfscankassa’s veel minder caissières nodig heeft?
En waarheen voeren de ontwikkelingen ons? Trouwen we in de toekomst met robots, en wat kunnen die robots dan? Zullen robots ooit intelligenter worden dan mensen en ons werk overnemen? De UK neemt je mee op onderzoek in de wereld van robotica.
1-2 Jayawardhana

Slimme oplossingen

Zelflerend

Lambert Schomaker is wetenschappelijk directeur van het instituut ALICE. Daar werken studenten kunstmatige intelligentie (KI) en technische bedrijfskunde samen aan de ontwikkeling van robot ALICE, die zichzelf nieuwe vaardigheden moet kunnen aanleren.

Samenwerken

Professor Bayu Jayawardhana werkt in het roboticalab in Nijenborgh 4 aan efficiënte automatiseringsoplossingen voor het bedrijfsleven. Kleine robots laten samenwerken, dat is het doel.

Ons brein

Onderzoek naar KI hangt nauw samen met onderzoek naar de werking van het menselijke brein. Cognitiewetenschapper Fred Keijzer deelt zijn visie over de maatschappelijke gevolgen van toenemende automatisering.

1-3 Schomaker en Keijzer

Naar bed met een robot

Ethiek

RUG-docent en promovendus Ronald Hünneman heeft als filosoof – met IT-achtergrond – een heldere kijk op de rol van robots in ons leven. Ook legt hij ethische gevolgen van de toenemende automatisering uit.

Seks

De Brit David Levy is dé autoriteit op het gebied van robots en liefde. De auteur van het boek Love and Sex with Robots beantwoordt prangende vragen op zijn expertisegebied.

Macht

Leon Geerdink is docent filosofie van de cognitiewetenschappen. Wereldheerschappij voor robots, dat ziet hij nog niet zo snel gebeuren. Robots moeten eerst op een soortgelijke manier leren denken als mensen. ‘En zover zijn we nog lang niet.’

2 Noa de voetballer

Komt dat schot!

Nao. Dat is de naam van de humanoid (op een mens lijkende robot), waarmee studenten kunstmatige intelligentie de kunst van het programmeren leren. In de Bernouilliborg, waar een van de twee roboticalabs van de RUG gehuisvest is, werken ze aan het programmeren van de robot. Is UK-verslaggever Tim, die toch een aardig potje kan voetballen, opgewassen tegen Nao’s voetbaltalent?

Filmpje Nao