De opleidingen in Yantai moeten meerwaarde hebben voor het onderwijs dat de universiteit in Nederland verzorgt. Bijvoorbeeld door tijdelijke uitwisseling van studenten en docenten, contact tussen studenten uit verschillende landen of uitwisseling van onderwijskundige inzichten, schrijft de minister in antwoord op Kamervragen over de wetswijziging die transnationaal onderwijs, en daarmee de campus in Yantai, mogelijk moet maken.
De Tweede Kamer buigt zich in februari over de wetswijziging. Daarin wordt bepaald dat universiteiten opleidingen volledig in het buitenland kunnen aanbieden. Maar wel pas als de minister toestemming heeft gegeven.
Vrijheid
Die toestemming krijgt de RUG bijvoorbeeld niet als een groot aantal van de beste medewerkers naar Yantai zou vertrekken, want dat komt het onderwijs in Groningen niet ten goede, laat Bussemaker weten. Ook moet de RUG de academische vrijheid en veiligheid van medewerkers en studenten op de buitenlandse vestiging kunnen garanderen.
Verder kan volgens Bussemaker de toestemming geweigerd worden als er niet voldoende maatregelen zijn genomen om de kwaliteit van het onderwijs in het buitenland te waarborgen, als er onvoldoende wordt gedaan om financiële risico’s tegen te gaan of als de onderwijsactiviteiten schadelijk zijn voor de diplomatieke betrekkingen met het land van vestiging.
Een branchcampus in het buitenland moet het maatschappelijk belang – en geen economische belangen – dienen, vindt ze. ‘De regering ziet het hoger onderwijs niet als een markt van vraag en aanbod, gericht op winst.’ Het binnenhalen van meer buitenlandse studenten om het dalende aantal Nederlandse studenten te compenseren, is daarom geen reden om een campus in Yantai te beginnen, meent Bussemaker.
Toezicht
De opleidingen in Nederland en China zijn straks aan elkaar gekoppeld. De Groningse thuisbasis en de campus in China krijgen dezelfde opleidingsbeoordeling van accreditatieorganisatie NVAO. De NVAO en Inspectie van het Onderwijs zullen ook toezicht houden op de kwaliteit van beide opleidingen. De minister stelt daarom als voorwaarde dat de instanties de buitenlandse opleidingen moeten kunnen controleren. Wil China dat niet, dan gaat de campus niet door.
Mocht de inspectie erachter komen dat de opleiding in Yantai niet voldoet, dan kan de NVAO ingrijpen. Volgens Bussemaker heeft de universiteit dan twee opties: of de opleiding in China verbeteren, of de campus in Yantai sluiten. De studies in Nederland mogen er geen schade van ondervinden.
Collegegeld
Er gaat geen geld van de Nederlandse overheid naar de opleidingen in China. Dat heeft als gevolg dat het collegegeld er fors hoger is: zo’n 12.000 euro. Nederlandse studenten die in Yantai een volledige opleiding willen volgen, moeten daar zelf aan bijdragen. ‘De RUG kan voor die studenten een beurzenprogramma in het leven roepen’, zegt Bussemaker. Ook die zal niet door de Nederlandse overheid worden bekostigd.
De University of Groningen Yantai (UGY) wordt volgens de RUG gefinancierd door de stad Yantai, de studenten die er hun opleiding volgen en met inkomsten uit Chinese onderzoekssubsidies.
Het Tweede-Kamerdebat over de wetswijziging en de oprichting van de campus in China staat gepland voor de week van 13 februari. Het RUG-bestuur is blij met de beantwoording van de minister, laat woordvoerder Gernant Deekens weten. ‘We kunnen ons hierin volledig vinden, het is in lijn met de manier waarop we onze plannen hebben uitgewerkt’, reageert hij.
Mocht de Kamer instemmen met de wetswijziging, dan is de RUG er nog niet. De bijbehorende algemene maatregel van bestuur, waarin staat welke criteria de minister hanteert voor de oprichting van de campus, wordt in de zomer besproken. Pas als die is aangenomen, kan de RUG een aanvraag voor oprichting indienen. Naast de Nederlandse minister van Onderwijs, moet ook het Chinese onderwijsministerie nog groen licht geven.