Yantai niet voor najaar 2018

De RUG kan pas in het najaar van 2018 van start met de campus in Yantai, zegt minister Bussemaker. ‘Als er zich tot die tijd geen problemen voordoen.’
Door Peter Keizer en Traci White

Dit is een gecorrigeerd bericht. In de oorspronkelijke versie – en in onze nieuwsbrief van woensdagmiddag 14 december – werd abusievelijk gemeld dat de RUG pas in 2019 van start kon gaan in Yantai. Dat bleek op een misverstand te berusten.

Dat heeft de minister woensdag in de Tweede Kamer gezegd. De RUG wil de campus in september 2017 starten. Maar volgens Bussemaker is dat niet mogelijk. ‘De RUG kan niet verder, omdat de toetsing van de plannen eerst in de wetgeving geborgd moet zijn. Zolang die niet geborgd is, zal ik nooit een ‘ja’ geven. En dat hebben ze wel nodig.’

De huidige wetgeving staat het oprichten van een campus in het buitenland niet toe. De wetswijziging die de campus in de Chinese stad Yantai mogelijk maakt, zal volgens Bussemaker pas in de zomer van volgend jaar worden behandeld. Daarna moet de wetswijziging nog door de Tweede Kamer en Eerste Kamer worden goedgekeurd. ‘De RUG kan pas in het najaar van 2018 beginnen’, aldus Bussemaker.

Verkiezingen

De minister had de universiteit eerder beloofd – zo blijkt uit stukken van de RUG – dat de wetswijziging voor maart volgend jaar zou worden aangenomen, net voor de Tweede Kamerverkiezingen. Nu dat niet gebeurt, kunnen de verkiezingen grote invloed hebben op de plannen van de universiteit.

De Yantai-plannen zijn ‘een enorme onderneming’, zegt de minister. ‘Die zijn heel grootschalig. Dus die plannen moeten getoetst worden en de risico’s heel goed bekeken’, zegt ze. De wetswijziging, die het volledig aanbieden van opleidingen in het buitenland mogelijk moet maken, moet de minister de handvatten geven om die toetsing plaats te laten vinden.

‘Instellingen kunnen dit niet zomaar doen, ze hebben toestemming van de minister nodig. Juist vanwege de risico’s. Als die niet goed geborgd zijn, zou het ten koste kunnen gaan van Nederlandse studenten en het Nederlandse onderwijs. Dat is onbespreekbaar en onacceptabel’, zegt de onderwijsminister.

Chinese muur

Volgens Bussemaker is de scheiding tussen publieke en private middelen cruciaal. ‘Daar staat een Chinese muur tussen. Het kan nooit het geval zijn dat – als het een nederlaag blijkt – het uit publieke middelen moet worden opgevangen. De financiering en kwaliteit van het Nederlandse onderwijs mogen er nooit onder lijden.’

Het mag ook niet zo zijn dat docenten massaal naar Yantai worden gestuurd om daar les te geven, zegt Bussemaker. ‘Daar zouden Nederlandse studenten de dupe van zijn. Maar ik heb ook niet het idee dat de RUG dat van plan is.’

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties