De universiteit had maling aan de wettelijke regels bij haar aanvraag voor de deelname aan het promotie-experiment, meldde het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) in oktober. Uit documenten die het PNN in handen had gekregen zou blijken dat de RUG onverantwoorde financiële risico’s nam, kwaliteitseisen zou negeren en bursalen langer zou aanstellen dan toegestaan. Niets van waar, zegt de minister nu.
In een brief aan de Tweede Kamer haalt ze alle aantijgingen onderuit. Zo haalt de RUG helemaal niet meer promotiestudenten binnen dan de afgesproken 850. Ook is het aanstellen van bursalen voor een periode anders dan vier jaar niet in strijd met de regels. Die schrijven namelijk niet voor hoe lang het promotieonderwijstraject moet duren, schrijft Bussemaker.
Risico’s
Volgens het PNN zou de RUG ‘onverantwoorde risico’s’ nemen, omdat het niet voldoende geld heeft gereserveerd om de promotiestudenten een contract aan te beiden als het experiment gestaakt zou worden. Maar ook dat klopt niet, zegt Bussemaker.
Volgens haar hebben een paar medewerkers tijdens een discussie aangegeven dat ze de financiële reserve ‘buitenproportioneel’ vinden en de kans op beëindiging van het experiment als ‘nihil’ zien. ‘Maar dat is niet de mening van het universiteitsbestuur’, zegt Bussemaker. Er worden bij de universiteit juist reserveringen getroffen, meldt de minister.
Het PNN riep Bussemaker op zo snel mogelijk een einde te maken aan het experiment. Maar de minister is dat niet van plan. ‘De RUG heeft de regels voor deelname aan het experiment niet overtreden’, concludeert ze.
Update 12 december:
‘Ik ben blij dat de minister zegt dat vier jaar standaard is als het gaat om promoveren’, reageert PNN-voorzitter Rolf van Wegberg. ‘Ze geeft ook aan dat ieder andere duur enkel en alleen mogelijk is als er maatwerk aan te pas komt. We verschillen alleen van mening over wat maatwerk is. Ik sluit me aan bij De Jonge Akademie, die in een opinie stelt dat maatwerk niet een promotiebeurs is, maar een afspraak die echt op de promovendus is afgesteld.’