Minister Bussemaker heeft de RUG beloofd vóór maart 2017 een wetswijziging door te voeren die de RUG in staat moet stellen om volledige opleidingen aan te bieden in de Chinese stad Yantai. Nu het kerstreces nadert, wordt de stemming over die wetswijziging mogelijk uitgesteld tot ná maart, als de Tweede Kamerverkiezingen zijn geweest. Of de wijziging dan ook zal worden aangenomen is onzeker.
Het RUG-bestuur maakt zich nu zorgen over het tijdpad van de wetswijziging, zegt woordvoerder Gernant Deekens. ‘Het universiteitsbestuur vindt de wetswijziging erg belangrijk voor het opzetten van de branchcampus’, laat hij weten.
Het bestuur reageert daarmee op een brief die de studenten en medewerkers van de faculteitsraad van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) – de afdeling die het gros van de opleidingen in Yantai moet gaan aanbieden – hebben opgesteld.
‘Ongerust’
In de brief vertellen ze het faculteitsbestuur dat ze ‘erg ongerust’ zijn over de ‘omvang en snelheid’ waarmee de opleidingen in Yantai worden opgezet. De studenten en medewerkers zijn er ‘nog niet voldoende van overtuigd dat het openen van een branchcampus in Yantai op de nu voorgestelde manier de meest geschikte weg is om de RUG in het algemeen en de faculteit in het bijzonder te profileren en te internationaliseren.’
De raad adviseert het faculteitsbestuur om onder de huidige wetgeving geen opleidingen in Yantai aan te bieden. Volgens de raadsleden zijn er tot nu toe geen concrete maatregelen genomen om te voorkomen dat de Groningse opleidingen in gevaar kunnen komen, als er iets misgaat met de zusteropleidingen in Yantai.
Meer personeel
Ook komt de verantwoordelijkheid voor de opleidingen in China onder de huidige wetgeving bij de faculteit te liggen, wat betekent dat er aanzienlijk meer personeel moet worden aangenomen als de campus in Yantai wordt gestart. Verder vrezen de studenten en medewerkers dat de taken van een deel van van het huidige personeel flink zullen worden verzwaard.
‘Onder de huidige wet hebben we wel veel controle (over de opleidingen in China, red.), maar moeten we ook heel veel inspanning leveren’, legt faculteitsraadsvoorzitter Marc van der Maarel uit. ‘Dan is maar de vraag hoe je dat moet regelen en of je de mensen kunt vinden die dat willen doen. Daarvan zeggen we: dat moet je niet doen. Dat brengt onze huidige opleidingen misschien in gevaar.’
Planning
De faculteitsraad van FWN mist ook ‘duidelijkheid over concrete deadlines’ voor het opzetten van de opleidingen in Yantai. Vooralsnog gaat de RUG ervan uit dat de opleidingen in september volgend jaar al worden gestart. Volgens de raadsleden is dat echter ‘zeer onwenselijk’.
Zelfs als de wetswijziging – waarvan de definitieve tekst nog onbekend is – in werking treedt, zullen de Groningse moederopleidingen en de Chinese zusteropleidingen deels afhankelijk van elkaar zijn. De raad adviseert het faculteitsbestuur van FWN daarom geen opleidingen aan te bieden in Yantai ‘zolang de veiligheid van de accreditatie en de onafhankelijkheid van FWN-opleidingen niet is gewaarborgd’.
Internationalisering
Het faculteitsbestuur reageert (nog) niet op vragen van de UK over de brief. De bestuursleden hebben de kwestie vorige week besproken met het universiteitsbestuur. Volgens Van der Maarel heeft het bestuur drie maanden de tijd om formeel op het advies van de raad te reageren. De raad verwacht dat de brief volgende week tijdens een vergadering met het faculteitsbestuur ter sprake zal komen.
‘We ondersteunen de internationalisering van opleidingen’, zegt Van der Maarel. ‘Een branchcampus past daarbij. Maar dan moet je dat wel zo doen dat het niet ten koste gaat van de eigen opleidingen. Daar is het faculteitsbestuur zich ook van bewust.’