RUG doet niet aan flexstuderen

Onderwijsminister Bussemaker gaat een proef beginnen waarbij studenten per studiepunt betalen, in plaats van per collegejaar. Maar de RUG doet niet mee met het flexstudeerexperiment.
Door Peter Keizer

Bussemaker wil met het experiment ‘de keuzevrijheid en ontplooiing’ van de student meer centraal zetten. Door studenten per vak te laten betalen, krijgen ze de ruimte hun studie zelf in te richten, meent de minister.

Een aantal universiteiten en hogescholen kunnen meedoen aan de proef. Het experiment begint volgend studiejaar. Instellingen die interesse hebben, kunnen zich melden bij Bussemaker. Maar de RUG zal dat niet doen, laat woordvoerder Gernant Deekens weten. ‘Het universiteitsbestuur heeft al eerder besloten hier niet aan mee te doen’, zegt hij.

Flexstuderen

Studentenpartij Lijst Calimero is niet verbaasd dat de RUG geen interesse heeft in het experiment. ‘Omdat het zorgt voor minder zekerheid over de inkomsten van de RUG’, reageert fractievoorzitter Daan van Dijk. ‘Ook denken we dat betalen per vak studenten minder stimuleert om extra vakken of excellentietrajecten te volgen. Dat wordt dan als het ware bestraft, omdat je extra moet betalen.’

Lijst Sterk denkt dat betalen per studiepunt juist voordelig is voor studenten die in een bestuur of commissie zitten, en daardoor studievertraging oplopen. ‘We verzoeken het universiteitsbestuur om op z’n minst te kijken naar de mogelijkheden voor masterstudenten om zich per 10 ects in te schrijven, in plaats van 60 ects’, zegt fractievoorzitter Pieter Polhuis.

Ook studentenpartij SOG wil met het universiteitsbestuur in gesprek gaan om flexstuderen toch mogelijk te maken.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties