Dat staat in het verkiezingsprogramma dat partijleider Jesse Klaver dinsdagavond in Amsterdam presenteerde. Selectie hoort alleen nog bij uitzonderlijke opleidingen, zoals het conservatorium of een geneeskundestudie, vindt de partij.
‘Selectie beperkt kansen’, houdt de partij voor. En dat betekent volgens GroenLinks dat studenten die niet voldoende presteren in het eerste jaar, niet direct moeten worden weggestuurd. Het bindend studieadvies moet daarom worden afgeschaft. En dat geldt ook voor de harde knip tussen de bachelor en master, zodat studenten alvast aan een master kunnen beginnen als ze hun bachelordiploma nog niet op zak hebben.
Tweede studie
Ook moet het weer betaalbaar worden om een tweede studie te doen, meent GroenLinks. Dat kan door het collegegeld voor een tweede studie aan banden te leggen, aldus het programma. Verder moeten studenten met een functiebeperking een aanvullende beurs krijgen.
Studenten en medewerkers moeten bovendien meer te zeggen krijgen over het beleid van hun onderwijsinstelling, meent GroenLinks. ‘Niet voor niets werd het Maagdenhuis door ontevreden studenten en docenten bezet’, memoreert het verkiezingsprogramma. De universiteitsraad moet daarom instemmingsrecht krijgen op de benoeming van bestuurders en op het sluiten of samenvoegen van opleidingen, aldus de partij.
Geld voor onderzoek
Daarnaast moet er meer overheidsgeld komen voor onafhankelijk en fundamenteel onderzoek door universiteiten. Het aandeel vaste contracten kan daardoor stijgen en de publicatiedruk worden verminderd, meent GroenLinks.
Het programma vormt voor GroenLinks de start van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart volgend jaar.
Foto: GroenLinks