Het thema moet nog worden goedgekeurd door de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO). Maar de Universiteitsraad prees de plannen afgelopen donderdag.
De studenten van de bachelor kunnen straks kiezen uit drie ‘majors’: responsible economy, responsible planet en responsible humanity. Volgens Piet Bouma, algemeen directeur van de faculteit, heeft de RUG/Campus Fryslân Graduate School al een gelijksoortig onderzoeksthema: Global Challenges and Local Solutions.
Elfde faculteit
De plannen voor de RUG/Campus Fryslân, de elfde faculteit van de RUG, werden begin 2015 bekendgemaakt. Destijds gaf decaan Jouke de Vries aan dat de focus van het bachelorprogramma zou liggen op PPPE (politics, philosophy, psychology, and economics). Het thema van Global Responsibility and Leadership is bedoeld als interdisciplinaire inspanning die niet alleen de bovenstaande onderwerpen behelst, maar ook earth system science, health sciences, en technology.
Intussen is er een onderkomen van het bachelorprogramma, de masterprogramma’s en de Graduate School gevonden in het Beursgebouw in Leeuwarden. Maar omdat studenten en medewerkers niet in hetzelfde gebouw komen, wordt nog gezocht naar huisvesting voor de bachelorstudenten, zegt Bouma.
Verbouwing
Het Beursgebouw – dat nu nog ruimte biedt aan de openbare bibliotheek – moet voor de zomer van 2018 zijn verbouwd. Als dat allemaal volgens schema loopt, is het net op tijd af voordat de studie van start gaat. Bouma zegt dat er een restaurant, collegezalen, werkkamers voor kleine groepen en projectruimtes komen.
Het zal dan ook nog een tijdje onderdak bieden aan de ANWB: het huurcontract met die organisatie loopt tot 1 januari 2020. Bouma zegt dat het nu nog niet duidelijk is of de faculteit de ruimte die de ANWB in beslag neemt, direct nodig heeft.
De afdeling Vastgoed en Investeringsprojecten van de RUG is in gesprek met de gemeente Leeuwarden over de vraag of de universiteit het Beursgebouw gaat huren of kopen. Dat moet voor 1 januari 2017 duidelijk zijn.