De studentenpartijen bij rechten hebben hun twijfels over de pilot voor het slimmer academisch jaar die vanaf september van start gaat op de faculteit.
Concreet betekent de pilot – bedoeld om de werkdruk te verminderen – dat het aantal lesweken afneemt. De zevende week van elk blok – de laatste voor de tentamens – is dan onderwijsvrij. Dat gold dit jaar al voor de werkgroepen in het eerste jaar van de bachelors, maar wordt vanaf volgend jaar uitgebreid.
Het schrappen van een lesweek betekent in veel gevallen dat er in plaats van 14 nog maar 12 colleges gegeven worden, waardoor de onderwijslast voor personeel met zo’n zes tot tien procent afneemt.
Verwarrend
Maar de studentenpartijen maken zich zorgen omdat deelname komend jaar nog niet verplicht is voor docenten – dat is pas per 1 september 2026 het geval. Vicevoorzitter Helmich Heutink van Progressief Rechten (PR) vroeg zich in de faculteitsraad af of het lesrooster niet verwarrend wordt als het slimmer academisch jaar maar deels wordt ingevoerd.
Dat valt mee, volgens rechtendecaan Wilbert Kolkman. ‘Docenten vertellen vooraf gewoon hoe hun vak eruit ziet. En bovendien zit er nu ook al verschil in de vrijheid van docenten.’
Minder kennis
Ook over de afname van het aantal colleges maken de studenten zich zorgen. ‘Een week onderwijs schrappen betekent twee onderwerpen per vak schrappen. Daardoor gaan studenten met veel minder kennis de praktijk in’, zei vicefractievoorzitter Thijs van der Werf van Ten Behoeve van Rechtenstudenten (TBR).
Het faculteitsbestuur is het daar deels mee eens. ‘Ik hoop dat we zoveel mogelijk bezuinigingen in de kwantiteit kwijt kunnen, maar ik denk dat het schrappen van de colleges wel degelijk invloed heeft op de onderwijskwaliteit’, zei Kolkman.
Geen vragen
Van der Werf vreest ook dat studenten in de onderwijsvrije week, als ze voor hun tentamens leren, geen vragen zullen kunnen stellen aan hun docent. ‘Wij hoorden dat sommige docenten niet willen reageren in die week, want anders is er geen sprake van werkdrukvermindering voor ze.’
Dat zou kunnen gebeuren, gaf Kolkman toe. ‘Maar ik verwacht dat veel docenten in plaats daarvan een half uurtje een Q&A doen, bijvoorbeeld.’
Vijf andere faculteiten zijn sinds vorig academisch jaar al mondjesmaat aan het experimenteren met het slimmer academisch jaar.